Fjernvarmeindustrien i kæmpe grøn vækst
Fjernvarmeindustrien er Danmarks grønne vækst-branche, viser ny rapport.
Konklusionerne er, at fjernvarmeindustrien i 2020 vil have skabt 4000 nye job, så branchen samlet vil beskæftige cirka 15.000. Samtidig vil eksporten af fjernvarmeteknologi, fjernkølingsteknologi og know-how stige til 15 milliarder kroner. Det oplyser Dansk Fjernvarme.
- Danmark er internationalt førende inden for fjernvarme og fjernkøling. Danske virksomheder har kæmpe succes på de internationale markeder, fordi vi kan levere helhedsløsninger, som er energibesparende og dermed sparer både CO2-udledning og omkostninger til brændsler, siger direktør Lars Hummelmose fra Fjernvarmeindustrien DBDH, der er eksportorganisationen for fjernvarme- og fjernkølingssektoren.
Eksporten stiger trods krisetider
Eksporten er trods den internationale krise steget med over 30 procent fra 2007 til 2011 og har rundet 5 milliarder kroner. Men virksomhederne melder om tredobling af eksporten, da ordrebøgerne fyldes mere og mere. Især på markeder som Rusland og Kina stiger efterspørgslen på teknologi, der kan udnytte spildvarme fra anden produktion og dermed reducere især forbruget af kul markant.
- Fjernvarmevirksomhederne forventer således, at eksporten til Kina øges med 4,5 milliarder kroner i 2020, fortæller Lars Hummelmose.
Tilsvarende forventes eksporten til Rusland og de tidligere sovjetiske stater at stige med 3,3 milliarder kroner i samme periode. Et andet eksempel er fjernkøling i Mellemøsten, som forventes tredoblet i 2015. Fjernkøling er en langt mere energieffektiv køling ved hjælp af vand end traditionel el-forbrugende air condition.
- Det er dejligt og imponerende at fjernvarmeindustrien på trods af diverse kriser har formået at øge eksporten med 17 procent siden 2007 og at de forventer at eksporten bliver 3-doblet frem mod 2020. At den største vækst i eksporten samtidig forventes at skulle gå til Rusland og Kina viser, at det er muligt at sælge grøn teknologi til BRIK-landene. Fjernvarmeindustrien er dermed med til at vise vejen for øvrige teknologiområder, siger Handels- og Investeringsminister Pia Olsen Dyhr.
Et grønt vækstboom
I dag har mere end 1,6 millioner danske husstande fjernvarme, hvilket svarer til 63 procent. Denne andel vokser år for år. Hvis udbygningen af fjernvarme i Danmark var gået i stå i 1990, så ville Danmark i dag udlede 2,7 millioner tons CO2 mere årligt.
- Fjernvarme er fleksibel og kan udnytte alle tænkelige varmekilder som affald, biomasse, overskudsvarme fra industri- og elproduktion, geotermi, vind med mere. Tilmed kan man gemme energi fra når det eksempelvis blæser til det bliver vindstille og dermed til når, der er behov. Det fleksible og energieffektive system efterspørger man internationalt, og derfor er den danske fjernvarmebranchen inde i et sandt grønt vækstboom, siger Lars Hummelmose.