23948sdkhjf

Klumme: Sådan holder vi foregangsfolk for nar! Eller…?

Klimaforandring – CO2-udledning – vandstandsstigninger og så videre, og så videre. Vi skal alle nedsætte CO2-udledningen – ellers går det galt.
Selv Anders Fogh Rasmussen sagde på et Venstre årsmøde, at Danmark i år 2050 skulle være et ”fossilt-frit” land.

Daværende minister Connie Hedegaard var endda ude med en appel til de danske familier: Hver husstand skulle bidrage med en reduktion af CO2-udledningen på 1 ton hvert år. Ikke kun staten men også alle private borgere skulle ”melde sig under fanerne”, og bidrage.

Det var vi så mange (private borgere) som gjorde noget ved. Vi hev vores spareskillinger op af baglommen eller lånte penge til at etablere små private VE-anlæg (vedvarende energi anlæg), som husstandsvindmøller, solcelleanlæg etc.

Siden har skiftende regeringer ført en skræmmende slingrekurs, hvad vilkårene for små VE-anlæg angår.

Nu har man så med det nye energiforlig og lov L 135 forsøgt endelig at vedtage ensartede og gennemskuelige regler for alle VE-anlæg: Husstandsvindmøller (fra 0 til 25 kW), solcelleanlæg etc. er nu ”ens”. De skal afregnes med 2,5 kr./kWh, når de ”sælger”, og købe til markedspris når produktionen ikke dækker forbruget.

Så langt så godt. Det er en rimelig og fair ligestilling.

Det er de så alligevel ikke. Altså ligestillede.

For et VE-anlæg (uanset størrelse) tilsluttet den 21/11 2012 eller senere gælder disse nye regler: 2,5 kr. pr. solgt kWh.

MEN for et VE-anlæg over 6 kW tilsluttet 19/11 2012 eller tidligere hedder det: ” Snydt kammerat ! Du får stadig kun 0,6 kr. pr. solgt kWh. Så kan du måske lære, ikke at være for hurtig ude, når det drejer sig om at bidrage til sænkning af CO2 udledning.”

En helt urimelig diskriminering af de der gik forrest!
Af os som lyttede til Anders Fogh og Connie Hedegaard – og tog det alvorligt!

Man kan selvfølgelig sige, at vi vidste, hvad reglerne var, da vi købte vores VE-anlæg. Men det ændre ikke ved, at vi nu føler os godt og grundigt holdt for nar!

Forestil dig, at folketinget i løbet af 2013 vedtager at hæve folkepensionens grundbeløb. Men samtidig siger, at det kun gælder for dem, som går på pension efter vedtagelsen. Alle de andre vidste jo, hvad de ville få i pension. Eller at arbejdsmarkedet vedtager at hæve mindstelønnen, men kun for de der er blevet ansat efter en bestemt dato. De andre vidste jo, hvad mindstelønnen var!

Hvordan mon en sådan vedtagelse ville blive opfattet af befolkningen?

I det store statsbudget vil det ikke koste mange promille at ligestille alle VE-anlæg uanset alder. Men det ville til gengæld give os borgere en følelse af fairness.

Det er værd at huske, at f.eks. husstandsvindmøller (fra 0 til 25 kW) eller solcelleanlæg ikke som de store vindmøller er professionelle produktionsapparater. Det er små VE-enheder, som enkeltborgere har investeret i for at dække deres eget energibehov og for at gøre noget for klimaet, som vi blev bedt om!

Jeg skal derfor appellere til, at I (red. politikerne) tager sko på, der ikke klemmer, og lader den nye afregningspris gælde for ALLE VE-anlæg – uanset størrelse – uanset alder.

Ellers havde Orwell jo ret, da han i ”Kammerat Napoleon” skrev: ”Alle dyr er lige – men nogle dyr er mere lige end andre”.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094