Stikket trukket på storstilet solcelleprojekt
Ændringen af ”solcelleloven” for et par uger siden betyder nu, at et projekt på 240 MW droppes.
Det enorme anlæg skulle etableres som separate 400 kW-anlæg helt i tråd med den daværende lov. Pensionsmidlerne skulle finansiere anlægget som et lån til landmændene. Til gengæld skulle de første 10 års elektricitetsproduktion sælges direkte til markedet og indtægterne bruges som afdrag på lånet. Efter 10 år skulle solcelleanlæggene overdrages til landmændene.
Beklagelig panikløsning
Den type projekter er der imidlertid nu blevet sat en stopper for. Energiminister Martin Lidegaard lancerede i marts en revision af ”solcelleloven”, der betyder, at et forhøjet tilskud ikke kan gives til anlæg monteret på jorden.
- Nu gav vi en masse landbrug muligheden for at kunne etablere anlæg, der reducerer deres CO2-udslip og få grøn lokal produktion af strøm, som kunne sikres mange år fremadrettet. Det er en beklagelig panikløsning, siger bestyrelsesformand for Viridis Solar, Peter Tørsløv, til Ingeniøren.
Han tilføjer, at projektpartnerne har fulgt hensigten i loven ved blandt andet at afvise kunder, der ville have mere end et anlæg.