23948sdkhjf

Ny smartgrid-strategi: Vækstmulighederne rykker tættere på

Hvis Danmark skal gribe muligheden for vækst på smartgrid-området, skal vi i gang med at teste markedskoncepter, og her rammer regeringens smartgrid-strategi plet.
Det mener Branchefællesskab for Intelligent Energi, der dog efterlyser, at de sidste barrierer bliver fjernet.

- Danmark har alle muligheder for at skabe en ny eksportmotor på smartgrid-området. Derfor skal Danmark gå fra at være europamester i smartgrid demonstrationsprojekter til at blive mester i markedsudvikling. Det har vi ønsket længe og her ser regeringens smartgrid-strategi rigtigt. Nu er det vores job at få især virksomheders øjne op for, hvordan de får økonomisk fordele ved at handle med deres energiforbrug, siger Morten Baadsgaard Trolle, branchechef i Branchefællesskab for Intelligent Energi.

Dansk Energi har i analyser vist, at potentialet er på 8.000 nye arbejdspladser og en mereksport for danske virksomheder på 14 mia. kr. i 2020 inden for smartgrid.

Ifølge branchefællesskabet er et nødvendigt, første skridt på vejen er at få skabt et hjemmemarked, som kan tjene som et udstillingsvindue for international efterspørgsel efter dansk smartgrid-teknologi og -løsninger. Noget som regeringens eget vækstteam for Energi og Klima også har peget på.

- Det stiller i første omgang krav til, at vi får mere innovative finansieringsmekanismer til afprøvning af markedsmodeller. Den nuværende regulering af elnetselskaberne spænder ben for, at selskaberne kan investere i sådanne udviklingsprojekter – her har strategien desværre en blind plet, siger Morten Baadsgaard Trolle.

Baner vejen for fjernafløste elmålere
Med strategien bliver vejen også banet for den nødvendige udrulning af fjernaflæste elmålere, der kan understøtte timeafregning af alle elforbrugere, både store og små.

- Fuld udrulning af fjernaflæste elmålere er den grundlæggende forudsætning for udvikling af et smartgrid i Danmark. Nu skal kunderne have mulighed for timeafregning, ellers høster forbrugerne ikke fordelene ved de fjernaflæste målere, siger Morten Baadsgaard Trolle.

Regeringens strategi forankrer udrulningen og udbredelsen af smartgrid hos nøgleaktører som Branchefællesskab for Intelligent Energi, der favner mere end 130 virksomheder på tværs af værdikæden i et fremtidigt intelligent energisystem.

- Vi er glade for tilliden til, at vi som branche kan levere svar på både den grønne omstilling og de danske vækstudfordringer. Vi ser også meget positivt på, at strategien har blik for hele energisystemet og kobler udviklingen af elsystemet med varme og gas. Det er netop det samarbejde, vores branchefællesskab kan løfte, siger Morten Baadsgaard Trolle.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08