23948sdkhjf

Grøn omstilling skal bygge på bæredygtig biomasse

EU-kriterier for hvornår biomasse skal være bæredygtig er nødvendige for at sikre en effektiv brug af biomasse i transport- og energisystemet.
Det er et af hovedresultaterne af Energiens Tingsted, der mandag samlede 39 folk fra landbrug, industri, energisektor, NGO og forskningsverdenen for at udklække anbefalinger til, hvordan vi får mest værdi ud af vores biomasse i fremtidens energisystem.

Indret skatter og tilskud, så det gør biomasse attraktiv, skab internationale bæredygtighedskriterier, omstil industri fra gas og olie til biomasse og grønne gasser, sæt mål for biomasse i transportsektoren, ligesom vi har det for el og varme.

Det er fire anbefalinger ud af en række, som 39 energieksperter, forskere, industrifolk og NGO’er udklækkede i fællesskab Energiens Tingsted, som Energifonden havde indbudt til mandag for at diskutere, hvordan biomasse bedst spiller en rolle i den grønne omstilling.

- Få danskere er klar over, hvor stor en del af vores energi, der allerede kommer fra biomasse. Og det bliver en endnu større byggesten i fremtidens energisystem. Derfor er det afsindig vigtigt, at vi får EU-kriterier for, hvornår biomasse er bæredygtigt både i varmesystem, til el og i vores biler. Derfor er det positivt, at alle fra industri til energiselskaber nikker til, at vi skal have bæredygtighedskriterier, siger Anne Grete Holmsgaard, formand for Energifonden.

- Det, vi har gjort i dag, havde ikke været muligt for fem år siden. Dengang ville vi ikke kunne have så kvalificeret debat om biomasse, der er en besværlig størrelse at have med at gøre. Det er godt at se, at alle fra industrifolk, landbrug, energisektor og NGO’er har tænkt på tværs og ikke i siloer, det er nødvendigt, at vi tænker på, hvordan vi kan integrere de forskellige områder, for biomasse i dag er en begrænset ressource, men også en ressource vi kan øge betragteligt, slutter Anne Grete Holmsgaard.

Fakta om biomasse
I dag udgør biomasse 70 procent af forbruget af vedvarende energi i el- og varmesystemet, men kun fem procent i transportsektoren. Hovedparten er halm, træ og bionedbrydeligt affald, mens biogas giver et mindre bidrag. Forbruget af biomasseressourcer til energiproduktion er firdoblet i perioden 1980 til 2005. I 2050 er forventningen, at biomasse udgør mellem en tredjedel og halvdelen af det samlede energiforbrug ifølge Klimakommissionen og Energinet.dk.


Om Energifonden
Energifonden er en almennyttig fond og den suverænt største af sin art i Danmark. Fonden uddeler over fem år 150 mio. kr. til energisparende projekter og arrangerer blandt andet også Energiens Tingsted og Energy Fight Night. Pengene til fonden kommer fra de danske elnetselskaber. I 2013 støtter Energifonden: Energitjenesten, Samsø Energiakademi, Det Økologiske Råd og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi samt giver midler til op til 10 projekter, der bliver udvalgt på Energy Fight Night.



Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078