23948sdkhjf

Klumme: Holger Danske – så rejs dig!

Uafhængighed er det vigtigste i energiforhold. Man må ikke være i lommen på andre. Det betyder kort og godt, at Danmark skal satse maksimal på vedvarende energiomstilling nu.
De sidste par dages pressenyheder bringer flere ting i spil. Holger Danske statuen selv, CO2 diskussionen i EU tirsdag den 16. april og i den forgangne uge 15 med DR2 udsendelse om Gazprom (”Verden ifølge Gazprom”) får mig igen op ad stolen. Ingen tager det alvorligt – jeg har skrevet det før – energi er lig med magt. Uafhængig af leverancer fra andre lande – er frihed.

Så kommer det vel, at Danmark i øjeblikket er uafhængig af fremmede landes leverancer. Ja bortset fra ”bytteri” fra nabolandene Norge, Sverige og Tyskland er det rigtigt. Men det varer ikke ved og omstilling tager tid. Så kommer udtalelserne også, at det koster for meget og vi mister konkurrenceevne, hvis vores energi er dyrere?

CO2 diskussionen i EU blev i morgenens DR2 nyheder (16.4.2013) kommenteret af DI med, at det kunne komme til at koste danske firmaer samlet kr. 300 millioner på års basis. Nå – det koster almindeligvis penge, at tjene mange flere penge. Det hedder investering på længere sigt. Det er derfor, at industrien (vindmøller) har overgået landbrugsvarer og dermed er vor nu største indtjening.

Lad os komme tilbage til sikkerhed og frihed. Det fremgår klart af Gazproms-udsendelsen, hvor energikomiteens formand Valery Jasev fra Dumaen og fra Putins parti, der også er talsmand for Gazproms-bestyrelsen. Han udtaler:

- Energikilderne er det store tema nu. Der er ikke nok energi (gas) til at forsyne alle lande. Det er et evigt stridsemne, og det er kilde til krig, som vi ser det i Irak og Iran. Tro mig. Der kommer til at blive kamp om energikilderne. Og Rusland er stadig et skridt foran i den her diplomatiske krig. 2/3 af Ruslands indkomst i udenlandsk valuta stammer fra gas- og olieeksport.

Men modstanden lurer i Europa. Det er her, at også Danmark bl.a. kommer ind. Vi har en mulighed - som jeg hver gang nævner - for at gøre det igen. ”Vi gjorde det med vind og vi kan gøre det igen med bølger”. Vi har muligheden for et nyt dansk industrieventyr. Bølgeenergien kan i starten ikke konkurrere med den konventionelle energi. Men det kan skabe mange arbejdspladser med henblik på eksport som vindmøllerne gør det i dag. Over 95 procent går til eksport. Vedvarende energi er den eneste sikre vej frem. Jeg står for bølgerne, men sol, vind og biomasse er lige så interessante. Holger Danske – rejs dig! – Det ske!
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078