23948sdkhjf

Danske vindmølleproducenter er suverænt de mest globale

En ny opgørelse lavet af Vindmølleindustrien viser, at danske Vestas og Siemens Wind Power suverænt er de vindmølleproducenter, der er mindst afhængige af deres hjemmemarked.
Danske Vestas og Siemens Wind Power, der i 2012 var hhv. størst og tredjestørst på det globale marked for vindmøller, er suverænt de to producenter, der er mest aktive uden for deres hjemmemarked. I 2012 var ca. 1 pct. af Vestas’ salg i Danmark, mens Siemens Wind Power havde 3 pct. af salget her i landet.

- Tallene viser jo, at nogle selskaber er ekstremt afhængige af deres hjemmemarkeder, mens andre har frigjort sig. Både Vestas og Siemens glimrer ved at være to selskaber, der kan klare sig globalt uden at have et stærkt hjemmemarked målt på antallet af MW. Omvendt har vi nogle kinesiske aktører sammen med GE og til dels Enercon, der er ekstremt afhængige af deres hjemmemarkeder. Det er for mig at se det vigtigste, at vi herhjemme har nogle producenter, som klarer sig globalt på trods af, de ikke har et stort hjemmemarked, siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

De danske producenters verdensmarkedsandele er steget stødt, da de producerer flere MW samtidig med, at især de store kinesiske producenter er gået tilbage på deres hjemmemarkeder. I 2012 stod danske Siemens Wind Power og Vestas for ca. 25 pct. af de installerede MW på verdensmarkedet.

- At vi i Danmark huser de to mest globaliserede producenter af vindmøller vidner om, at vi som industri- og udviklingsland har nogle helt unikke kompetencer, som virksomhederne sætter pris på og som sikrer en global vigtig forretning. Danmark er en stor og betydende spiller selvom vi har et relativt lille nationalt marked set i lyset af det globale vindmøllemarked, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.

Globalisering er en fordel for danske underleverandører
Det store fokus på det globale marked har også historisk skabt gode muligheder for de danske underleverandører, der også har fulgt med i globaliseringen. Igennem mange år har den samlede danske gruppe af leverandører af komponenter og services samlet erfaringer på markederne uden for Danmark. Det betyder, at de danske underleverandører står stærkt, mener Jan Hylleberg, adm. direktør, Vindmølleindustrien:

- Vi har formentlig også den mest globaliserede gruppe af underleverandører her i Danmark. Når vi så ser, at flere producenter skal ud på uprøvet grund på verdensmarkedet, så kan de danske leverandører tilbyde både gennemtestede og internationalt accepterede komponenter og services samt rådgivning, baseret på en mangeårig dokumenteret erfaring.

Også Jacob Pedersen mener, at de danske underleverandører har gode muligheder, om end konkurrencen fra udenlandske underleverandører er hård:

- De danske underleverandører har fra start haft en fordel, hvis de har fulgt med på kvalitet og er ekspanderet med Vestas eller Siemens. Hvis underleverandørerne ikke har fulgt med ud i verden kan de i dag risikere at blive presset hårdt i pris.

Vindmølleindustrien lancerer i starten af maj den årlige branchestatistik, hvor der vil være mere information om, hvordan bl.a. eksporten fra Danmark blev i 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078