Her er de nominerede til Energy Cluster Denmarks innovationsprojekt anno 2023
Oscars, Eurovision, Champions League, Nobelprisen… Hvert år kåres de bedste blandt de bedste indenfor en række brancher – det gælder også for innovation i energisektoren.
Energy Cluster Denmark er klar til igen at vælge vinderen blandt flere afsluttede innovationsprojekter, som organisationen har faciliteret. Fire projekter, der blev afsluttet i 2022, er i spil.
… Og de nominerede er:
Flexibility Heat Grid Bornholm
Over det sidste år er et intelligent fjernvarmesystem blevet afprøvet i byen Listed på Bornholm. Målet har været at øge effektiviteten af fjernvarmesystemet og bidrage til den grønne omstilling ved hjælp af en ny databaseret styringsmodel. Partnerne var Bornholms Energi og Forsyning, Neogrid Technologies, Utiligize og DTU Elektro. Innovationsprojektet blev støttet af EU’s Regionalfond.
- I dette projekt får alle tilført viden og færdigheder, der understøtter den helt nødvendige rejse vi, i krydsfeltet mellem forbruger og system, er på for at skabe et mere bæredygtigt energisystem – det ser vi som ganske fremragende, udtaler administrerende direktør Claus Andersen fra Bornholms Energi & Forsyning.
Nordic Market Based Balancing System
Ørsted, Qampo, Enfor og DTU Compute har i fællesskab udviklet prognose-modeller, der kan optimere handlen med grøn strøm og produktion af brint i det nordiske energimarked. Det er sket i innovationsprojektet Nordic Market Based Balancing System, der modtog støtte fra EU’s Regionalfond.
- Jeg har en tommelfingerregel for processer som denne her: Det handler om hårdt arbejde, talent og tilfældigheder. I den rækkefølge – og det har båret frugt i dette innovationsprojekt. Vi har et tillidsbaseret forhold på tværs af partnerkredsen, som gør, at vi har haft mulighed for at dele forretningskritiske informationer. Vi fandt en balance, der gav mening i forhold til fortrolighed og gensidig gavn, siger Mikkel Westenholz, direktør i Enfor
Quali Drone
Partnerne har udviklet en automatiseret droneinspektion, som har potentiale til at spare tid og penge og samtidig forbedre sikkerheden betydeligt. Innovationsprojektet har skabt en startupvirksomhed, som allerede er på vej til at brede sig til andre industrier.
Bladt Industries, Quali Drone, Zebicon, Desupervised og DTU Vind & Energisystemer samarbejde i projektet, der modtog støtte fra EU’s Regionalfond, EUDP og Region Midtjylland.
- Projektet har ført til, at vi i dag står med en teknologi, der kan løse det, vi satte os for at løse, og med en virksomhed, der skal i gang med at ansætte sin 4. medarbejder. Det er gået fra ide til produkt og koncept, som vi nu har på vej på markedet. Ikke bare energisektoren, men også byggeri, infrastruktur og meget andet, siger Jesper Smit, ejer af virksomheden Quali Drone.
SCAVOP
Partnerne i innovationsprojektet SCAVOP sparer både penge og miljøbelastning ved olie- og gasproduktion. Det sker med afsæt i et EUDP-støttet innovationsprojekt om optimeret anvendelse af kemikalier, hvor Crossbridge Energy, TotalEnergies Danmark, Aalborg Universitet, Rambøll Danmark og Mouritsen har samarbejdet.
- Det reducerer de økonomiske udgifter til kemiinjektion, og det reducerer den miljømæssige belastning. Det er et godt eksempel på, hvordan disse projekter bringer værdi”, siger Anders Andreasen, Head of Department, Rambøll.
Stem på din favorit
Alle medlemmer af Danmarks samlede energiklynge kan stemme på et af innovationsprojekterne – og afstemningen er åben nu og frem til den 16. maj kl. 12.00.