Her er sigtelinjerne for grøn innovation i 2024
Hvad har George C. Marshall, Egon Olsen og Danmarks energiklynge til fælles? Svaret er en plan – en plan der skal føre fremskridt og succes med sig.
Energiklyngen Energy Cluster Denmarks plan for 2024 er netop udkommet – Innovation Roadmap er titlen – og hensigten er, at virksomheder, forskere, forsyningsselskaber, kommuner og andre med fokus på grøn energi, kan sætte nye innovationssamarbejder i gang til fordel for nye energiteknologiske løsninger, der kan udbedre de største udfordringer, som energisektoren og markedet har.
Netop udfordringerne er defineret i årets Innovation Roadmap som anbefalinger til, hvor der skal sættes ind. De tematiske, teknologiske anbefalinger i energiklyngens Innovation Roadmap 2024 kommer fra Danmarks energirelaterede brancheorganisationer; Green Power Denmark, DI Energi, Synergi, Dansk Fjernvarme, Brintbranchen, Dansk Offshore og videncenteret Dansk Center for Energilagring (DaCES).
Mere VE, lagring, infrastruktur…
De nye anbefalinger til innovation bliver gennem Energy Cluster Denmark operationaliseret i konkrete projekter, der løbende sættes i gang, når der er fundet finansiering til dem.
Tematikkerne er formet rundt om de faglige fokusområder i energiklyngen:
- Energiproduktion – udbygning af vedvarende energi og anden energiproduktion
- Energilagring
- Energiinfrastruktur
- Energieffektivitet
- Sektorkobling og digitalisering
Fokus er blandt andet på industrialisering, skalering og hurtigere udbygning af vindenergi – herunder udvikling og samarbejde mellem de store aktører og resten af værdikæden, der sammen kan hjælpe hinanden med at gøre tingene smartere på kortere tid.
Effektiv installation
Et aktuelt eksempel på det er en ny samarbejdsaftale mellem Vestas og Siemens Gamesa, der i samspil med hele værdikæden indenfor vind vil optimere de mange processer, industrien arbejder med. Første skridt er at standardisere såkaldt ’sea fastening’, hvor man monterer møllekomponenter på store installationsskibe mere effektivt, end det sker i dag.
Innovation Roadmap indeholder også anbefalinger til arbejdet med energilagring; blandt andet termisk energilagring til industriel procesvarme og udvikling og skalering af Power-to-X, så vi kan producere grønne produkter baseret på brint, der fx kan benyttes i den tunge transport og i industrien.
Power-to-X er også et emne under energieffektivisering, fx når det gælder sikre og effektive anlæg til produktion af brint. Under emnet energieffektivisering fylder intelligente, digitale systemer også. Det gælder blandt andet styring af forbrugsenheder og i bygninger, hvor kloge løsninger kan optimere ventilation, indeklimaet og andre forhold i de bygninger, der omgiver os.
Vil du være med?
Data og digitalisering er også et vigtigt emne, når vi skal koble vores kompetencer på tvær saf energisektoren. Åbne standarder for datasæt kan fx være med til at optimere forsyningssektorens arbejde med øget fleksibilitet.
Det fører for vidt at præsentere alle de konkrete, strategiske sigtelinjer, som energiklyngens medlemmer kommer til at arbejde målrettet med i 2024, her.
Download Innovation Roadmap 2024
Læs selv videre – og se, hvor du og din organisation kan passe ind i den fælles innovation til fremtidens energisystem. Vi opfordrer alle til at tage del i det praktiske projektarbejde, og vi er som landsdækkende klynge altid klar til dialog om, hvor vi sammen kan gøre en grøn forskel.
Artiklen er en del af temaet Klumme.