23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Usikkerhed om klimamål skal reduceres

CO2-fangst er et helt centralt værktøj for at indfri vores klimamål. Dansk Fjernvarme deler derfor Klimarådets vurdering af, at der ikke skal skabes unødig usikkerhed om rammevilkårene

Der er ikke plads til meget slinger i valsen, hvis vi som samfund skal indfri de politisk fastlagte klimamål. Det er essensen i Klimarådets statusrapport 2024, hvor de vurderer regeringens indsats for at indfri vores klimamål, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.

Et af de centrale områder, som Klimarådet taget fat på er i udviklingen af CO2-fangst. Her vurderer Klimarådet, at der er høj risiko for, at vi ikke indfrier potentiale eller at teknologien leverer som forventet i forhold til 2030 klimamålsætningen.

Den vurdering deler Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for de danske kraftvarmeværker og affaldsenergianlæg, der i vid udstrækning skal indfri potentialet.

- Politisk har man klogt vurderet, at CO2-fangst er et helt centralt værktøj i vores klimakamp. Det er en teknologi med et enormt potentiale, men også en teknologi, der på dansk jord i stor skala endnu er under udvikling. CO2-fangst kan godt levere som forventet til 2030-målet, men det kræver hurtig implementering af de politiske aftaler i konkret lovgivning. Det er derfor helt afgørende, at den retning der er sat politisk og som vores medlemmer skal arbejde under, også er den der kommer til at gøre sig gældende i udmøntningen af de politiske aftaler, udtaler Jannick Hauschildt Buhl, områdechef i Dansk Fjernvarme.

CO2-afgift skal tilskynde til CO2-reduktioner I den politiske aftale om de langsigtede rammevilkår for CO2-fangst, der blev indgået tidligere på måneden, står der eksplicit, at CO2-fangst skal bidrage til omstillingen af kraftvarmeværker samt affaldsenergianlæg.

Samtidig er Skatteministeriet ved at udmønte den grønne skattereform, der sætter de helt overordnede – men afgørende – rammer som skal give kraftvarmeværkerne og affaldsenergianlæggene incitament til at reducere deres udledning gennem CO2-fangst. Her lægges der imidlertid op til, at affaldsenergianlæggene fortsat skal betale CO2-afgift, selvom de med CO2-fangst netop sikrer, at der ikke udledes CO2 til atmosfæren.

- Der er intet fagligt argument for at pålægge affaldsenergianlæg denne afgift, når bundlinjen er, at de med CO2-fangst netop ikke slipper CO2 ud i atmosfæren. Effekten af en sådan afgift er, at vi får mindre klimahandling med den grønne skattereform end politikerne er blevet stillet i udsigt. Samtidig vil det skævvride konkurrencen i de kommende CCS-udbud, hvor de affaldsenergianlæg, som politikerne eksplicit har sagt skal have muligheden for at udvikle CO2-fangst, starter konkurrencen et godt sted bagefter de øvrige aktører, der kan deltage, udtaler Jannick Hauschildt Buhl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079