23948sdkhjf

Solceller er en vigtig brik i den grønne omstilling

Af Flemming V. Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening

Det Internationale Energiagentur (IEA) har netop udgivet sin årlige flagskibsrapport om vedvarende energi globalt, Renewables 2024. Konklusionen er klar: 80 pct. af den totale udbygning af vedvarende energi globalt, vil bestå af solkraft i 2030.

Der hersker ingen tvivl om, at solceller er en vinderteknologi og vil være en central del af fremtidens energisystem i Danmark og globalt. Solcellebranchen står med den billigste og mest fleksible vedvarende energiform på verdensplan, der tilmed kan installeres her og nu, og være et vigtigt bidrag til at løse klima-, energi- og forsyningskrisen.
Dansk Solcelleforenings medlemmer baner vej for mere solenergi fra bygninger og i terræn. I Danmark er omtrent 1/3 af solkapaciteten installeret på bygninger, mens 2/3 er installeret i form af jordbaserede anlæg.

Globalt er fordelingen en anden.

Tal fra IEA-PVPS for 2023 viser at næsten halvdelen af solkapaciteten globalt er installeret på bygninger.
I analyseforudsætningerne for Energinet 2024, konkluderer Energistyrelsen også, at der kommer mange flere solceller de kommende år.
Energistyrelsen forventer at det elektriske energiforbrug vil stige fra 40 TWh i 2024 til, 77 TWh i 2030 og 155 TWh i 2050, hvor forventningen til fordelingen af elforbruget fremgår af figuren nedenfor.

Denne meget markante udvikling i energiforbruget skal modsvares af en energiproduktion baseret på vedvarende energiteknologier, hvor solceller bliver en væsentlig energikilde. Den politiske målsætning lyder på en 10-dobling af solkapacitet svarende til 20 GW i 2030.
Energistyrelsen har i sine analyseforudsætninger 2024 givet sit bud på, hvordan udbygningen vil ske i Danmark frem til 2050.

Solcellekapaciteten femdobles fra 4.000 til 20.000 MW i perioden fra 2024 til 2030. Det betyder, at der inden for de næste 6 år skal opsættes mellem 2.000 og 3.000 MW solceller årligt.
De mange ekstra tilsluttede solceller vil ifølge fremskrivningen betyde, at energiproduktionen fra solceller mere end syvdobles frem til 2030 svarende til 28 TWh. Det er rigtig meget ekstra energi, der skal transporteres fra solcellerne til forbrugere, fra private hjem og fra energiparker til Power-to-X anlæg og datacentre.


Stiller vi skarpt på fordelingen af solceller på hhv. tage og i terræn, er det tydeligt at Energistyrelsen forventer, at den største udbygning i Danmark kommer fra solceller i terræn.

Det står i skarp kontrast til IEAs nye analyse, der forventer at næsten 40% af kapacitetsudvidelsen globalt vil komme fra bygningssolceller i 2030.

Dansk Solcelleforening mener det er nærliggende at fremme bygningssolcellerne, for de kan skabe resultater her og nu. Samtidig skal EU's bygningsdirektiv art. 10 om krav til solenergi på bygninger implementeres indenfor de kommende år, hvilket der burde have været taget højde for i analyseforudsætningerne.

Mange af tagarealerne ligger ubrugte hen og potentialet i form af kvadratmeter til grøn energiproduktion er enormt.

Den helt store fordel ved bygningssolceller er, at de typisk installeres i områder, hvor der er et betydeligt forbrug. Derved leverer solcellerne energien, hvor den bruges og man undgår et betydeligt nettab og omkostninger til udbygning af det kollektive elnet.

Derfor mener Dansk Solcelleforening, at der skal mere fokus på at få installeret flere bygningssolceller i områder med stort energiforbrug som f.eks. i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Med undtagelse af Region Hovedstaden kan størstedelen af solkapaciteten regionalt tilskrives solcellerne i terræn.
Dansk Solcelleforening mener vi skal have mange flere solceller både på bygninger og i terræn. For solcellerne er en vigtig brik i den grønne omstilling. Men vi skal udbygge klogt, smart og hurtigt. Derfor er det nu tid til at sætte ekstra fokus på bygningssolcellernes kæmpe potentiale og bringe de store ubrugte tagarealer i spil.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078