23948sdkhjf

Variable elpriser hitter hos forbrugerne - i Danmark

Syv ud af ti danske husstande har i dag en elaftale med variable priser. I resten af EU er det stik modsat

Før krigen i Ukraine havde under halvdelen af de danske husstande en variabel prisaftale med deres elnetselskab. Krigen udløste som bekendt en energikrise, der sendte el- og gaspriserne på himmelflugt.

Nu viser en opgørelse fra Green Power Denmark, at 69 procent af de danske husstande betaler en elaftale, hvor prisen på strømmen svinger op og ned med børsprisen og den aktuelle mængde af strøm fra vindmøller og solceller.

Vi kan godt tillade os at slå os på brystet over at være nået så langt i Danmark med at aktivere forbrugerne. Martin Dam Wied, afdelingschef, Green Power Denmark

Ifølge afdelingschef i Green Power Denmark Martin Dam Wied er der formentlig tale om både en ’push’ og en ’pull’-effekt, idet færre elhandlere i dag tilbyder fastprisprodukter samtidig med, at flere kunder gerne vil kunne påvirke deres egen elpris.

Det sidste understøttes af tal fra Danmarks næststørste elnetselskab, N1. I de første to måneder af 2022 - lige før krigen i Ukraine brød ud - havde N1's 800.000 kunder cirka 18 procent af deres elforbrug i de billige nattetimer mellem midnat og klokken 6. I år var det knap 21 procent.

– Vi kan se, at tarifferne gør en forskel. Flere har vænnet sig til at sætte opvasken i gang eller lade elbilen om natten. Det giver både en lavere regning her og nu, og gør det også billigere for forbrugerne i det lange løb, fordi vi kan reducere behovet for at udbygge elnettet, udtalte adm. direktør Lise Bering i forbindelse med overgangen til vintertariffer den 1. oktober.

Fast pris er normen i EU

Udviklingen står i skarp kontrast til det øvrige EU, hvor 73 procent af husholdningerne sidste år var på en form for fastprisaftale.

En væsentlig forklaring er, at hele 10 lande – heriblandt Tyskland – endnu kun har rullet moderne, timeaflæste elmålere ud til under 30 procent af befolkningen, viser en nylig markedsrapport fra den europæiske regulator ACER.

Den udrulning blev færdiggjort i Danmark i 2020.

– Vi kan godt tillade os at slå os på brystet over at være nået så langt i Danmark med at aktivere forbrugerne. For det er helt afgørende, at forbrugerne har de rigtige incitamenter i et system, hvor mere og mere af strømmen leveres af vindmøller og solceller, udtaler Martin Dam Wied, afdelingschef i Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078