23948sdkhjf

Revidering af varmepumpepuljen: Et nødvendigt skridt for den grønne omstilling

Dette er et indlæg fra en af Energy Supplys eksterne skribenter. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Hvis varmepumpepuljen skal fortsætte med at gøre en forskel, er det nødvendigt med en grundlæggende justering.

Selvom puljen har gjort det muligt for mange tusinde boligejere at skifte sorte energikilder ud med grønnere opvarmningsløsninger, er der væsentlige udfordringer, som spænder ben for dens fulde potentiale. Ét af de største problemer er, at puljen åbner og lukker i takt med Energistyrelsens behov, og ikke ud fra hvornår boligejerne er motiverede for at gøre noget ved deres opvarmning. Eksempelvis har varmepumpepuljen været lukket siden starten af december og forventes først at åbne igen tidligst midt i februar. Puljen er altså lukket 2,5 måneder på et tidspunkt, hvor folk er allermest opmærksomme på deres varmeregning. Samtidig er der usikkerhed om præcist, hvornår puljen åbner, hvilket skaber en usikker og ustabil situation på markedet.

Puljerne på området har været afsat i lang tid. Men med godt 300.000 bygninger der ifølge de politiske aftaler skal af med gas som opvarmning i løbet af de kommende år, er der ikke i nærheden af at være afsat penge nok, hvis alle der er berettigede til tilskud skal have. Derudover er der brug for at målrette støtten til de boligejere, hvor der størst brug for at tage fat. Nemlig dem med ældre, energislugende bygninger og begrænsede økonomiske ressourcer, som derfor risikerer at stå uden for fællesskabet i den grønne omstilling. For eksempel kunne man forestille sig en pensionist med en lav vurderet ejendom, der ikke har råd til den indledende investering, selv med et tilskud på de ca. 17.000 kr., som udskiftning fra gas til varmepumpe i dag kan udløse. Det er en skævvridning, som stikker en kæp i hjulet på den grønne omstilling.

Fradrag og målrettet støtte

En mulig løsning kunne være at omlægge varmepumpepuljen til en fradragsordning. På den måde ville boligejerne få større frihed til at sætte projekter i gang, når de er klar, i stedet for at være afhængige af, hvornår puljen åbner. Samtidig kunne man gøre tilskudssatserne mere sociale ved at gradere dem efter ejendomsvurderingen. Det ville eksempelvis betyde, at en boligejer i et mindre attraktivt område kunne få dækket en større del af omkostningerne end en ejer af en ejendom, der prissat højt i en større by. På den måde sikrer vi, at støtten reelt når dem, der har mest behov for den.

Endelig ville en mere stabil og forudsigelig pulje være til gavn for alle. For eksempel hvis midlerne blev udmøntet samlet via finansloven med mulighed for at overføre ubrugte midler til næste år, ville det give både bygningsejere og leverandører mulighed for at planlægge i et langsigtet perspektiv. Det ville skabe en ro i markedet, der i sidste ende også kan resultere i flere energirenoveringer, større CO₂-reduktioner og gøre os fri af fossile brændsler.

Revideringen af varmepumpepuljen er ikke blot en teknisk nødvendighed; den er en vigtig brik i den samlede indsats for at nå vores klimamål. Med de rette justeringer kan vi sikre, at puljen ikke bare fungerer bedre i praksis, men også bidrager til en mere effektiv grøn omstilling.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047