Energisektoren har vokseværk
Dette er en klumme. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger.
Den danske energisektor handler om vindmøller. Termostater. Olie og gas. Fjernvarme, elsalg, global eksport og meget andet.
Disse fantastiske eksempler på danske eksportsuccesser kender de fleste, men et nyere produkt på den danske energihylde er koblingen og samspillet mellem energisektoren og andre sektorer, der i stigende grad fokuser på energi i takt med klimaforandringerne og de behov for nytænkning, der skal til, hvis den globale temperatur ikke skal fortsætte med at stige.
Energisektoren i sig selv fylder betragteligt i Danmark.
Energisektoren breder sig
Den samlede sektor beskæftiger nu over 100.000 ansatte. Det svarer til seks procent af al beskæftigelse i den private sektor, og måske vil tallet og forståelsen af, hvad energisektoren er, brede sig yderligere.
Energisektoren har fået vokseværk og handler om meget mere end tidligere.
Energi i 2025 er værdikæder, forsyningssikkerhed, transportsektoren, digitalisering, adgang til kritiske råmaterialer, erhvervsudvikling, omstilling af landbruget, global konkurrence, krig, fred, cyber-sikkerhed, USA, Kina, Rusland, Danmark, EU og meget, meget mere.
For eksempel er energi også en del af den grønne omstilling af landbruget. Gennem innovativ pyrolyseteknologi er landbrugssektoren allerede i gang med at omdanne rester af halm og andre organiske produkter til bioolie og grønne brændsler samt biokul, der kan binde CO2 og gøde jorden. Det sker fx i et stort innovationsprojekt i Vrå i Nordjylland, hvor Stiesdal Skyclean og flere partnere arbejder med et stort teknologisk pyrolyseanlæg.
Energisektorens kobling til andre brancher er også kemiske processer og nye produkter, der tager afsæt i grøn brint fremfor fossile kilder. Den nye virkelighed for energisektoren handler også om vand, smart styring af din boligs temperatur, kunstig intelligens og digitale tvillinger i fjernvarmen og droner, der kan inspicere rust og skader på havvindmøllevinger offshore.
Algoritmer og økonomisk sikkerhed
Energi er også lig med digitalisering og data som limen, der binder sektorerne intelligent sammen. Smidig adgang til data er et fundament for, at virksomheder og universiteter kan udvikle de algoritmer og digitale modeller, der optimerer udnyttelsen af vores vindmøller og solceller. Dermed vil data også bidrage til økonomisk sikkerhed for investeringer i nye mølleparker.
Data fortæller hvornår bygninger, elbiler, produktionssystemer, spildevandsanlæg og fjernvarmesystemer kan være fleksible og indgå som aktive medspillere i et samlet optimeret energisystem. Data kan fortælle hvilke transformerstationer og kabelføringer, der har kapaciteten til rådighed i en given situation, så vi kan undgå blackouts og brownouts. Data sikrer, at vi udnytter vores infrastruktur til det yderste og dermed sparer investeringer for samfundet.
I takt med at energisystemet breder sig og bliver en central del i så mange områder i vores samfund, bliver øget brug af data i stigende grad nødvendig.
”Det er omstillingen”
I Energy Cluster Denmark og Center Denmark er vi klar til at understøtte udviklingen.
Vores rolle i det sektorkoblede samfund er at øge mængden og effekten af samarbejder om innovation. Vi understøtter dialogen, projekter, sprint og andre forløb, der fremmer forskere, virksomheder og myndigheders samarbejde om nye energiteknologier.
Som en anden ting fra fortiden, telefonomstillingen, er vi klar til at forbinde den enes behov med andres.
Vores fælles nytårsfortsæt for 2025 er at samle alle gode kræfter om udvikling af teknologier til et nyt, grønt og samlet energisystem i Danmark, der kan inspirere resten af verden. Det skal ske i nye projekter med offentlige og private midler i ryggen og med innovative teknologiske partnere i centrum.
Danmark har bevist et hav af gange, at vi er blandt de verdensførende lande, når det gælder samarbejder om klimateknologiske løsninger. Lad os øge og udvikle den kompetence yderligere, og lad os gå ind et nyt år med god energi og en tro på, at tingene kan lade sig gøre – også når det ind imellem ser sort fremfor grønt ud.
Vi er klar:
”Det er omstillingen, hvad kan jeg hjælpe dig med?”
Artiklen er en del af temaet Debat.