Nu kan vi lune os på overskudsvarmen igen
Dette er en klumme fra en af Energy Supplys klummeskribenter. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.
Fredag 17. januar landede der en længe imødeset aftale om afskaffelsen af prisloftet på udnyttelse af overskudsvarme. Det var en stor dag for fjernvarmeselskaberne og fjernvarmeforbrugerne i fredags.
Efter en lang og sej kamp, der har varet i omtrent 10 år. Først med fokus på at fjerne barriererne for at udnytte overskudsvarme til senere at kæmpe med den misforståede bekymring om falsk overskudsvarme til sidst at have et prisloft, der slet og ret lagde det ene overskudsvarmeprojekt efter det andet i graven.
Nu kan vi igen se frem til, at grønne overskudsvarmeprojekter bliver hevet op af skuffen og sat i værk til gavn for den grønne omstilling og fjernvarmeforbrugerne, fordi prisloftet nu fjernes.
Fredagens aftale ville aldrig være blevet til noget, hvis ikke det var for et tæt samarbejde mellem Dansk Fjernvarme, dets fjernvarmeselskaber og en række eksterne organisationer samt politikere, der kunne se og høre, hvor vigtigt det var at få overskudsvarmen ud at leve i de danske radiatorer.
Udnyttelsen af overskudsvarme har et potentiale på at opvarme op mod 100.000 standardhuse, og det skal ikke bare være med til at få udfaset naturgas i rumopvarmningen men også flytte fjernvarmeselskaberne mod målet om at være 100 procent CO2-neutral i 2030.
Der er åbnet for en dør, og den dør er fjernvarmeselskaberne klar til at gå ind ad. Allerede i fredags var flere selskaber ude at hylde afskaffelsen og konkret fortælle om de overskudsvarmeprojekter, de nu skulle hive op af skuffen.
For eksempel Grenaa Varmeværk, der med et par 100 meter til naboen Den Danske Gærfabrik nu kan begynde på udbudsarbejdet om at etablere en forbindelse for at høste det varme vand, gærfabrikken har i overskud efter nedkøling af gærprocessen. Det lunkne vand skal leve videre i fjernvarmenettet, der skal opvarme Grenaa bys fjernvarmeforbrugere.
Det er et ud af mange eksempler, der illustrerer med tydelighed, hvor genialt og unikt fjernvarmen er strikket sammen. Den enes spild er fjernvarmens guld. Og her drejer det sig om en CO2-venlig energiressource, som kan gøre kæmpe gavn for at sikre fjernvarmeforbrugerne med grøn og billig fjernvarme.
Artiklen er en del af temaet Debat.