Klumme: Brintmomentum skal fastholdes og udvikles
Dette indlæg er en klumme fra en af Energy Supplys klummeskribenter. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.
Med den brede politiske aftale om brintinfrastruktur og de milliardinvesteringer, der følger med den, er der igen kommet vind i sejlene i den grønne omstilling.
Aftalen får afgørende betydning, ikke bare for grøn brint og PtX, men også for hele den grønne omstilling. Og det er derfor også en stærk og enormt vigtig beslutning, som et bredt flertal i Folketinget har truffet.
Efter længere tids modgang i de grønne industrier er der nu et stærkt momentum for fremgang. Det momentum skal vi fastholde, så vi igen får gang i de grønne hjul, der skal drive udviklingen fremad. Brintinfrastrukturen er et meget vigtigt skridt i den rigtige retning, men rejsen er lang, og vi er ikke i mål endnu.
For at fastholde momentum skal vi nu gøre flere ting på én gang for at understøtte udviklingen.
Hold det brede fokus
En udfordring i den kommende tid bliver, at vi som samfund og industri skal kunne gøre flere – store – ting på én gang.
Dels skal vi i højt tempo implementere infrastrukturen, så første fase kan være klar til 2030, og vi dermed kan nå de afgørende europæiske deadlines for levering af grøn brint til industri og transport.
Men samtidig skal vi huske, at brintinfrastrukturaftalen jo for nærværende kun omhandler første fase.
Så mens den bliver opført, skal vi samtidig hurtigst muligt få klarhed over de næste etableringsfaser til Fredericia, op langs vestkysten og til lagerfaciliteterne i Lille Torup.
Det er vigtigt for industriens samlede udvikling, men også for vores strategiske forsyningssikkerhed og for produktionen af grønne brændstoffer.
For i takt med, at den grønne energi fylder mere og mere i energimixet, og at brintproduktionen skaleres op, er det uhyre vigtigt, at vi har mulighed for storskala energilagring – ikke mindst for forsyningssikkerhedens skyld.
Løft teknologi og industri
Derudover skal vi fortsat arbejde endnu hårdere på at styrke de kritiske værdikæder, som den grønne omstilling består af.
Vi har i Danmark en lang række stærke brint- og PtX-virksomheder, som alle bidrager til ikke alene nye arbejdspladser i hele landet, men også til den altafgørende teknologiske uafhængighed. Det er tydeligt for enhver, at Danmark og Europa er under et meget hårdt og unfair konkurrencemæssigt pres fra ikke mindst Kina, især når det gælder nøgleteknologierne i den grønne omstilling.
Det skal være en dansk prioritet i EU-regi at styrke den europæiske konkurrenceevne, og vores største styrke er kompetencerne i de grønne teknologier. Elektrolyse- og PtX-teknologier er et af de få områder, hvor Europa fortsat ligger foran udviklingskurven i forhold til Kina, og derfor er det et felt, vi skal udvikle og investere i.
De danske brint- og PtX-virksomheder ligger forrest i det felt, og derfor er det både oplagt og åbenlyst, at vi skal gøre mere og tage mere potente virkemidler i brug for at understøtte de virksomheder, der skal sikre Danmarks fortsatte rolle som grøn stormagt.
Brug danske målsætninger som løftestang
Sidst, men ikke mindst, skal vi bruge vores egne målsætninger som løftestang for udviklingen.
Mens andre viger tilbage for de grønne mål, må og skal vi se dem som et redskab til både klimaforandring og økonomisk udvikling.
Danmark har fx en erklæret målsætning om at flyve grønt – med en 100 procent grøn indenrigsflyvning i 2030. Målsætninger som denne er vigtige for at skubbe udviklingen i gang, men vi skal også bruge dem aktivt og ikke bare håbe på det bedste.
For der er ting, vi kan gøre, der vil fremme en udvikling, der både vil omstille luftfarten og styrke Danmark som grøn brintnation.
Vi har alle muligheder for at producere grønne brændstoffer til luftfarten, der via grøn brint har sit energiindhold fra grøn strøm – det såkaldte e-SAF – og dem skal vi naturligvis udnytte fuldt ud, så vi opbygger en skalerbar langtidsløsning, der tager udgangspunkt i elektricitet frem for fritureolie.
Og vi skal bruge de muligheder, også EU stiller til rådighed, så vi ikke bare implementerer lovgivning fra Bruxelles på automatpilot, men træffer de valg, der gør den størst mulige forskel for både klimaet og for dansk industri og beskæftigelse. Det gælder fx implementeringen af EU’s REDIII-direktiv, hvis krav Danmark bør opfylde ved brug af brintbaserede brændstoffer frem for importerede bioløsninger.
Alt dette vil ikke alene føre den grønne omstilling fremad, det er også vigtige elementer i håndteringen af den nye industri-, sikkerheds- og forsyningspolitiske situation, Danmark står i.
De danske brint- og PtX-virksomheder kan og vil bidrage til den udvikling. Omstillingen har fået et stærkt tiltrængt rygstød, og nu skal vi fastholde tempoet.
Artiklen er en del af temaet Debat.