23948sdkhjf

Nyt værktøj på vej til havvindmølleparker

Dansk-norsk samarbejde skal sænke udgifterne til drift og vedligeholdelse af havvindmøller.
Et dansk-norsk projekt skal udvikle et værktøj til forudsigelse af vejrvinduer for installation og vedligeholdesopgaver på offshore-vindmøller. De værktøjer, der er til rådighed i dag, er nemlig baseret på for få faktorer, som har indflydelse på arbejdet, og dermed forbundet med for store usikkerheder. Det skriver Hub North i en pressemeddelelse.

I bund og grund handler energiforsyning, som megen anden virksomhed, om priser. Derfor taler hele energisektoren om COE – Cost Of Energy. I dag opstilles langt de fleste nye vindmøller på havet, hvor de kan bygges højere og dermed mere effektive. Men drift og vedligehold af havvindmøller udgør op til 25-30 procent af prisen på den el, de leverer. Omkostninger til installation såvel som service på havet er nemlig i høj grad afhængig af vejrgudernes luner og de såkaldte vejrvinduer, hvor et besøg i havvindmølleparken er muligt.

- Service og reparationer på havvindmøller er omkostningstunge aktiviteter, dels fordi møllerne er svært tilgængelige, dels fordi det er vejret, der sætter dagsordenen – og er en mølle ude af drift i flere dage ad gangen, koster det dyrt, forklarer professor John Dalsgaard Sørensen, Institut for Byggeri og Anlæg, Aalborg Universitet, som bidrager til projektet.

- At placere møllerne tættere på land er vundet frem de senere år med de såkaldte kystnære møller, men det er kun en del af løsningen, forsætter han.

Dansk-norsk samarbejde
Derfor søsætter man nu projektet Decision Support for Installation of Offshore Wind Turbines, som ledes af Christian Michelsen Research i Bergen. Projektet skal resultere i udviklingen af software, som gør det muligt ikke kun at foretage præcise forudsigelser af vejrsituationen og bølgehøjder, men også at indregne f.eks. de forskellige skibs- og krantypers belastningskapacitet for at afgøre med større sikkerhed, om en bestemt installation eller vedligeholdelsesopgave kan udføres sikkert.

Aalborg Universitet deltager i projektet pga. sine kompetencer inden for modellering af usikkerheder og bestemmelse af svigtsandsynligheder, der ligger til grund for risikovurderinger. Andre parter i projektet er bl.a. norske met.no, som er kendt for meget præcise vejrforudsigelser.

- Det dansk-norske samarbejde på vindområdet er blevet markant styrket på det seneste, efter man fra norsk side har investeret massivt i vindenergiforskning, som er en dansk spidskompetence, siger Henrik Wadmann, projektleder i Hub North.

- I Norge er der politisk velvilje og en modenhed til at investere i fremtidens bæredygtige teknologier. Norges unikke position på olie og gas har været en national styrke gennem mange år, og det er helt oplagt at bygge videre på de kompetencer med et mere fremtidssikret og bæredygtigt omdrejningspunkt. Den norske offshore-vindsektor er ikke mere end ca. fem år gammel, så med finansieringen fra den norske stat i ryggen er der grundlag for masser af udvikling, slutter han.

Det nye projekt skal løbe i tre år og er finansieret af Statoil og det norske forskningsråd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111