23948sdkhjf

Inbicon-teknologi øger udbyttet af ethanol

Dong Energy og hollandske Royal DSM står bag teknologien, der kan være med til at bane vejen til en omkostningsreduktion ved fremstilling af 2. generations bioethanol.
DONG Energy og den hollandske bio- og materialevidenskabsvirksomhed Royal DSM har gennemført en fermenteringstest inden for EU's syvende rammeprogram. Den to måneder lange fermenteringstest viser, at man, sammenholdt med traditionel C6-fermentering, opnår en stigning i ethanoludbyttet på 40 procent pr. ton halm ved anvendelse af DSM's højtudviklede C5 gær. Det oplyser Dong Energy i en pressemeddelelse.

Testen er gennemført på DONG Energy's Inbicon-demonstrationsanlæg i Kalundborg, som er et af verdens største demonstrationsanlæg til produktion af cellulosebaseret bioethanol. Anlægget er blevet ombygget i 2013, så det er i stand til at køre blandet fermentering af C6- og C5-sukkerarter. En nyudviklet proces til fremstilling af hydrolyseret halm med højt sukkerindhold er blevet implementeret.

DSM beviser i testen, at højtudviklet C5 tørgær med succes kan anvendes i produktionsprocessen, og at virksomheden formår at producere og transportere gæren, så den kan anvendes i industriel målestok.

- I denne test har man påvist, at den blandede fermentering af C6- og C5-sukkerarter giver det samme udbytte i 270.000 liter industriel skala som det udbytte, der blev opnået i 1 liter skala i laboratoriet. Det er en meget imponerende opskalering, og det giver flere muligheder for at udbrede Inbicon-teknologien, siger Jan Larsen, der er leder af R&D Bio Solutions i DONG Energy.

En milepæl for kommerciel udrulning
- Med leveringen af C5 gærproduktet til Inbicon-anlægget har vi i DSM bevist, at vi er i stand til at etablere de nødvendige rammer for produktionsprocessen. DONG Energy og DSM har samarbejdet om at realisere produktionen af cellulosebaseret bioethanol via fermentering af C5-sukkerarter. Vores succes med at levere og anvende DSM's cellulosebaserede gærprodukt er en milepæl i den kommercielle udrulning af vores cellulosebaserede fermenteringsteknologi, siger Christian Koolloos, Business Manager for bioethanol hos DSM.

Samarbejdet mellem DONG Energy og DSM, som har resulteret i dette vigtige resultat, er samfinansieret af Kacelle-projektet. I november 2009 underskrev DONG Energy og DSM sammen med fire andre partnere (Statoil, Minho-universitetet, Københavns Universitet og DBFZ) en aftale inden for EU's syvende rammeprogram om at indgå i Kacelle-projektet (Kalundborg Cellulosic Ethanol Project), hvor man arbejder på at demonstrere og optimere Inbicons cellulosebaserede bioethanolanlæg i Kalundborg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078