23948sdkhjf

Skifergas offshore kan blive for dyrt

Nyt estimat anslår, at den danske undergrund offshore rummer 119 milliarder kubikmeter skifergas. Men med nutidens teknologi kan det blive for dyrt at udvinde gassen.
Det skriver Ingeniøren.

Faktisk er der endnu ingen, der har indvundet skifergas offshore – ikke engang i USA, hvor man lige nu oplever en reel skifergasrevolution.

- Offshore-skifergas ligger ude i horisonten. Produktion af skifergas kræver generelt flere brønde end konventionel gas. Derfor er det simpelthen for dyrt at producere offshore, som teknologien er i dag, selv i Europa, hvor gaspriserne er betydeligt højere end i USA, siger Don Gautier, der er USGS-ekspert på analyser af skiferpotentialet, til Ingeniøren.

Det er eksperter fra de amerikanske geologiske undersøgelser, USGS, der sammen med danske geologer fra Geus har analyseret skifergas-potentialet i de specifikke danske geologiske forhold.

Udover 119 milliarder Nm3skifergas offshore, estimerer eksperterne, at der i den danske undergrund på land findes 67 milliarder Nm3. For at udvinde al denne skifergas på land vil det ifølge Ingeniøren være nødvendigt at bore hele 9.112 brønde.

Gassen kan være sivet bort
Men selv om eksperterne tror på, at den danske undergrund gemmer på store mængder skifergas, så er estimaterne forbundet med en meget stor usikkerhed. Man kan nemlig ikke udelukke, at gassen med tiden er sivet bort.

Eksperterne opererer således også med en meget stor usikkerhedsmargin, når de siger, at der i den danske undergrund kan være fra 0 til 356 milliarder Nm3 skifergas.

De 186 milliarder Nm3, som eksperterne estimerer, at den danske undergrund sammenlagt rummer onshore og offshore er således et middeltal, der er opstået, efter at data fra Geus er behandlet i en model fra USGS. Det skriver Ingeniøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094