23948sdkhjf

Elnettet klarede Bodil

Elnettet har klaret stormen Bodil med færre afbrud end ved oktoberstormen Allan og ved decemberstormen i 1999. Den gennemsnitlige afbrudte kunde var torsdag uden strøm i 25 minutter.
Det er halvt så lang tid som ved oktoberstormen, Allan, hvor det gennemsnitlige afbrud var en time. Elnettet har dermed klaret 2013-stormene markant bedre end decemberstormen i 1999. Det viser, at det har været gavnligt at grave elnettet i jorden.

I alt har 70.000 danske elkunder været uden strøm under stormen, Bodil, og det gennemsnitlige afbrud har varet 25 minutter for de afbrudte kunder. Det viser en indsamling af tal, Dansk Energi har lavet blandt de største elnetselskaber, der har elnettet til 80 procent af de danske elkunder.

Det er under halvt så mange kundeafbrud som under stormen i oktober, Allan, hvor omkring 180.000 elkunder blev ramt, og disse kunder var i snit mørklagt godt en times tid. Det er desuden en klar forbedring fra stormen i 1999. Her var i alt 440.000 husstande uden strøm – og det gennemsnitlige nedbrud var på over 10 timer, når skaden skete.

Kabler i jorden gør elnettet mindre udsat
- Årsagen til den markante forbedring i forhold til stormen i 1999 er, at elnetselskaberne har gravet deres del af nettet i jorden, og det derfor ikke er så sårbart, når træer vælter i stormen. I forhold til oktoberstormen, så var stormen, Bodil ikke i helt samme kategori, siger Peter Hansen, chefkonsulent i Dansk Energi med ansvar for fejlstatistikken.

- Vi er glade for igen at kunne konstatere, at elnettet udgør et solidt bolværk mod storme og ekstremt vejr. Det er klart gavnligt for det danske samfund, siger Peter Hansen.

I år 2000 var der over 40.000 km. luftledninger i elnetselskabernes del af elnettet. I dag er der under 10.000 km. Nedgravningen af elnettet er den væsentligste årsag til de langt færre og kortere afbrud.

Nu afventer netselskaberne, om udsigten til forhøjet vandstand i de indre danske farvande fører til yderligere afbrud – enten pga. direkte oversvømmelse eller for at beskytte og sikkerhedsudkoble de forsyningsanlæg, som er i farezonen for at blive oversvømmet.

- Man vil naturligvis beholde strømmen så længe som muligt, men hvis vandstanden stiger, kan det blive nødvendigt at udkoble anlæg i enkelte områder af sikkerhedshensyn. Hvis det bliver nødvendigt, forventer vi, det kan komme til at berøre få hundrede kunder i det enkelte lokalområde, siger Peter Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093