23948sdkhjf

Analyse: Norden er Danmarks vigtigste eksportmarked

De nordiske lande udgør samlet set Danmarks suverænt største eksportmarked. Og der er potentiale til at eksportere endnu mere, mener Dansk Erhverv.
I anledning af konferencen ”Vækstmuligheder i Norden” offentliggjorde Dansk Erhverv fredag en ny analyse af Danmarks eksport.

Analysen viser, at de nordiske lande tilsammen udgør over en femtedel af den samlede eksport, svarende til et beløb på 213 milliarder kroner. 21,3 procent af den samlede danske eksport går til de nordiske lande, mod 12,9 procent til Tyskland, 9,9 procent til USA og 7,5 procent til de fire BRIK-lande. Hertil kommer en betydelig form for indirekte eksport i form af turisme, grænsehandel og anden økonomisk udveksling mellem Danmark og de andre nordiske lande.

Nordiske lande er let tilgængelige
Analysen konkluderer samtidig, at Norden har klaret sig pænt igennem krisen og rummer gode muligheder for vækst fremover.

- De nordiske lande minder om hinanden, og derfor kan virksomheder med eksportdrømme med fordel starte der. En opstart af eksport vil i næsten alle tilfælde betyde, at man som virksomhed løber panden mod nogle uventede udfordringer. Og i den forbindelse kan barriererne vise sig at være langt sværere at forcere, hvis det drejer sig om lande som Indien eller Kina, der alt andet lige er kulturelt langt mere fremmedartede, lyder det blandt andet i analysen. Minister for nordisk samarbejde, Manu Sareen, er enig:

- Vi behøver ikke at kigge om på den anden side af kloden efter gode eksportmuligheder. De nordiske lande er let tilgængelige. Ikke kun geografisk og logistisk, men også fordi forretningskulturen på mange områder minder om den danske. Der er en høj grad af tillid, stærke kulturelle bånd og en fælles historisk forståelse mellem landene. Vi har simpelthen de samme samfundsværdier, siger ministeren.

Finland halter efter
Ser man specifikt på de fire nordiske lande er Sverige det vigtigste eksportmarked med en dansk eksport på 118,3 mia. kr. i 2012 efterfulgt af en eksport til Norge på 69,8 mia. kr. Derimod er den danske eksport til Finland relativt beskedne 21,6 mia. kr. Eksporten på 3 mia. kr. til Island er relativt stor, når man tager landets indbyggertal i betragtning.

Sætter man generelt eksporten i forhold til indbyggertal er det således tydeligt, at danske virksomheder har væsentligt bedre fat i de svenske, norske og islandske markeder, men slet ikke i samme grad har etableret sig på det finske marked. Dog er danske virksomheders
eksport til Finland målt per indbygger mere en dobbelt så stor som eksporten til de to vigtige eksportdestinationer Tyskland og Storbritannien, konkluderer analysen.

SMV-eksport skal op i gear
Ifølge chefen for EU- og International Afdeling i Dansk Erhverv, Jens Alsbirk, er der én vigtig grund til, at Dansk Erhverv sætter fokus på eksport til Norden: Lige nu er hele den danske eksport koncentreret på blot lidt over syv procent af virksomhederne i Danmark. Det betyder, at det grundlæggende er de helt store aktører, der trækker eksporttoget.

- Sådan et scenarie gør den danske økonomi for sårbar. En meget stor del af Danmarks velstand afhænger af nogle få virksomheder. Det er vi simpelthen nødt til at ændre på, og derfor skal vi have nogle flere i gang, siger Jens Albirk.

Dansk Erhverv peger på, at hvis det skal lykkes at hjælpe eksporten i gang er det altafgørende, at handelsbarriererne bliver fjernet. Derfor hilses det velkomment, at Ministeriet for nordisk samarbejde nu har besluttet at nedsætte et råd af repræsentanter fra erhvervslivet til at rådgive om grænsehindringer.

- Det skal sætte turbo på samhandelen med de nordiske lande. Grænsehindringer koster de nordiske lande milliarder hvert år, så jeg håber, at dette nye netværk kan give mig gode råd om, hvor vi politisk kan sætte mere ind - til gavn for virksomhederne og det danske arbejdsmarked, siger Manu Sareen.

Læs hele analysen på Dansk Erhvervs hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094