23948sdkhjf

Dansk Energi: Usagligt at udsulte el- og fjernvarmenet

Regeringen vil lempe PSO-omkostningen målrettet for at understøtte de energiintensive virksomheder, hvilket er fornuftigt. Men det er direkte skadeligt for omstillingen af energisektoren at udsulte energiinfrastrukturen. Dermed saver vi nemlig den gren over, som den grønne omstilling skal sidde på, mener Dansk Energi.
Det er ærgerligt, at de gode takter i regeringens udspil underløbes af, at man nu udsulter Danmarks energiinfrastruktur. Med regeringens udspil vil man hente milliarder fra el-, gas- og fjernvarmenettet. Det risikerer at underløbe de grønne ambitioner og dermed energiaftalen, siger Dansk Energi.

- Vi har i dag et af verdens bedste elnet med strøm i stikkontakterne 99,996 procent af tiden. Hvis vi udsulter elnettet, så bliver det desværre ikke ved. Bare for at fastholde det niveau, som danskerne kender, så skal vi investere mere end i dag, og nu ønsker regeringen altså, at investeringerne i elnettet skal være mindre. Det går stik imod energiaftalens politiske ambitioner, om at vi skal bruge den grønne strøm til mere og gøre det smartere, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Regeringen har - uden nogen form for saglig begrundelse - valgt at finansiere store dele af vækstpakken ved at hente penge i el-, gas- og fjernvarmenettet. Det vil have den konsekvens, at der bliver investeret mindre, da det giver langt bedre afkast at investere i andre sektorer. Dermed er man på vej i en helt skæv retning. Hvis regeringen gør det til en dårligere forretning at drive forsyningsnet, søger investeringerne andre steder hen, mener Dansk Energi.

- Der er ingen saglige begrundelser for, at regeringen nu skader investeringerne i vores energiinfrastruktur. Den type indgreb vil efter alt at dømme betyde dårligere elnet for virksomheder og forbrugere, samtidig med at det bliver svære at indpasse strømmen fra vindmøller, som af indlysende årsager kommer, som vinden blæser. Det er en helt skæv kurs, som Dansk Energi vil kæmpe for at få afværget. Vi skal ikke på den måde gamble med, om danskerne har strøm i stikkontakten, siger Lars Aagaard.

I halvandet år har energisektoren samarbejdet med regeringen om at finde en ny regulering i det såkaldte Elreguleringsudvalg.

- Det arbejde kortslutter regeringen nu, fordi den er presset og ønsker at vise handlekraft. Det er useriøst, at man skriver konklusionerne på de analyser, der er i gang, og vi vil overveje om, det er relevant at fortsætte det samarbejde, der er på elområdet, siger Lars Aagaard.

Fakta
Alene for at opretholde den nuværende leveringssikkerhed skal der investeres 2,5 milliarder årligt i elnettet. Det er mere end det aktuelle investeringsniveau. Hertil kommer yderligere investeringer, der kan sikre, at de 50 procent vindkraft kan integreres, og at elsektoren kan bidrage til at opnå det politiske ønske om at bruge den grønne strøm til opvarmning og transport på sigt.
Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125