23948sdkhjf

Et skridt nærmere rentabel 2. generations bioethanol

Københavns Universitet og BioFuel Technology A/S kan nu med investering fra InnovationsFonden udvikle og kommercialisere systemer til kompression og plug flow-behandling af hvede- eller majshalm til bioethanol.
InnovationsFonden har netop sat navne på en række innovative projekter, som fonden vil støtte med sammenlagt 179 mio. kr. Et af de projekter står Københavns Universitet og BioFuel Technology bag, og de er blevet bevilliget i alt seks mio. kr. fra fonden til videreudvikling og kommercialisering af en nyudviklet teknik, der kan løse nogle af de grundlæggende udfordringer med indsamling, transport og forarbejdning af afgrøderester fra landbruget med henblik på produktion af bioethanol. Det oplyser InnovationsFonden.

Biobrændstoffer fremstilles af afgrøderester, og en central udfordring for en rentabel produktion er at indsamle og præparere disse afgrøderester. Råvaren – halmen – ligger spredt i det åbne land i store volumener, og den er dyr at indsamle, håndtere og forarbejde til bioethanol.

Som en del af løsningen på dette, har virksomheden BioFuel Technology udviklet en kompressionsteknik, som kan sammenpresse og behandle afgrøderester. Det kan være en vigtig nøgle til fremtidens grønne olieindustri, hvor op til 30 procent af vores brændstofforbrug potentielt set kan komme fra biomasse. Kompressionsanlæggene skal primært installeres lokalt i satellitstationer, hvor halmen komprimeres og lagres før transport til det centrale ethanolanlæg.

Halvering af omkostningerne
Teknikken kan forøge densiteten af halmen fra 150 kg/m3 til 1000 kg/m3. Samtidig betyder kompressionen, at halmens resistens brydes, og derfor kan den effektivt forarbejdes i en ny plug flow-reaktor før videre omdannelse til ethanol. Resultatet er en effektiv håndtering og forarbejdning af halmen, der mere end halverer kapital- og driftsomkostninger til forbehandling.

Et element i projektet er at opskalere teknologien, så der kan bygges anlæg, der fra at håndtere et ton biomasse per time, kan bearbejde fem ton per time.

– Med bevillingen fra Innovationsfonden har vi nu fået en enestående mulighed for at dokumentere og yderligere raffinere teknikken. Det betyder, at vi kan introducere teknikken i vores store ethanolprojekter i Kina og herhjemme – det er helt enkelt verdensklasse. Samtidigt skal der lyde en invitation til danske virksomheder med komplementære teknikker til at deltage i eksporten af hele ”turn key” anlæg, siger Torben A. Bonde, teknisk direktør i Biofuel Technology A/S.

– I løbet af de seneste 10 års forskning er der sket afgørende fremskridt i forståelsen af, hvordan biomasse kan udnyttes, men der er absolut behov for innovation, procesoptimering og omkostningsreduktion, og dette projekt er netop udtryk for en sådan nytænkning. Vi glæder os derfor til samarbejdet med BioFuel Technology A/S og ser frem til, at teknikken og KUs bidrag hertil for alvor bliver implementeret i store kommercielle anlæg, supplerer professor Claus Felby fra Københavns Universitet.

Projektet har et samlet budget på 11 mio. kr. og løber over en treårig periode.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096