Solceller: Minister retter i 20 MW-ordningen
Kommuner, der har fået andel i 20 MW-puljen for kommunale solcelleanlæg, må selv bestemme om støtten skal gå til planlagte eller allerede eksisterende anlæg.
Fordi de mange ansøgninger oversteg 20 MW, blev der efterfølgende trukket lod i mellem ansøgningerne, og det betød i mange tilfælde, at kommuner blev tildelt støtte til endnu ikke opførte anlæg, mens samme kommuner ingen støtte fik til andre anlæg, der allerede var sat op.
Fordi støtten er øremærket det enkelte projekt betyder det i praksis, at kommuner kan blive nødt til at pille de allerede etablerede anlæg ned, fordi de ikke er rentable uden støtten, mens samme kommuner skal sætte helt nye anlæg op andre steder i kommunen. Det vil klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Pedersen nu lave om på.
Kommunerne skal selv vælge
Ministeren har således sendt et udkast til en ændringsbekendtgørelse til Folketingets klima-, energi- og bygningsudvalg omkring den kommunale 20 MW-pulje for solcelleanlæg. I udkastet åbner han op for muligheden for, at en kommune selv kan vælge hvilket anlæg i kommunen, der skal have den tildelte støtte.
- Med udkastet til ændringsbekendtgørelse vil det være muligt for en kommune både at ændre tilsagn fra planlagte til eksisterende anlæg og mellem planlagte anlæg inden for kommunen, fremgår det af ministerens udkast.
Ministeren skriver samtidig, at de foreslåede muligheder vil give kommunerne større råderum til at vælge de anlæg i kommunen, som vurderes mest egnede og ønskelige, hvilket er en mulighed som flere kommuner og KL har efterspurgt.
Eventuel overskydende kapacitet vil løbe tilbage i puljen og gå til anlæg på ventelisten.
Ændringsbekendtgørelsen er i høring fra den 20.- 25. juni 2014 og træder i kraft herefter.