23948sdkhjf

Energitilsynet sætter punktum for fejlslagent geotermi-eventyr

Varmeforbrugerne i Viborg skal betale størstedelen af regningen for det nu lukkede geotermi-projekt i Kvols ved Viborg. Det fastslår Energitilsynet.
- Varmeforbrugere skal betale for fejlslagent geotermiprojekt, men ikke hele regningen.

Det er konklusionen, efter at Energitilsynet netop har behandlet sagen om geotermiprojektet i Kvols ved Viborg, der har kostet 165 mio. kr.

- Geotermi-projektet i Viborg viser med tydelighed, at fjernvarmebestyrelser og daglige ledelser skal holde stram snor i omkostninger og projektstyring, når de begiver sig i kast med store og dyre investeringer som geotermi. Vi opfordrer til, at ledelserne gør det klart for både sig selv og for forbrugerne, at der er betydelige risici forbundet med investeringer af denne type, siger Uffe Bundgaard-Jørgensen, formand for Energitilsynet.

Sagen udspringer af, at flere parter, blandt andre Viborg Fjernvarme og Energi Viborg Kraftvarme har boret efter geotermisk varme i undergrunden i Kvols ved Viborg. Planen var at bruge varme fra undergrunden til at forsyne forbrugerne med fjernvarme i Viborg. Projektet er imidlertid blevet lukket, uden at det kunne konstateres, om der er geotermisk varme i undergrunden.

Beløbet beskæres
Udgifter til efterforskning efter geotermisk varme kan efter loven blive betalt over fjernvarmeprisen. Energitilsynet finder imidlertid ikke, at hele regningen på ca. 165 mio. kr. hos Energi Viborg Kraftvarme er udgifter til efterforskning. Der er brugt et tocifret millionbeløb på udgifter, som har vedrørt geotermi-projektet, men ikke kan henføres til efterforskning.

Konsekvensen er, at Energitilsynet beskærer det beløb, som Energi Viborg Kraftvarme kan opkræve over varmepriserne med forventeligt i størrelsesordenen op til 25 mio. kr. Det eksakte beløb kan opgøres i den nærmeste fremtid ud fra de principper, som Energitilsynet har fastlagt i behandlingen af sagen.

Tilbage er et beløb på mindst ca. 140 mio. kr., som kan indregnes i fjernvarmepriserne i Viborg. Et forsigtigt skøn peger på, at varmeregningen for en forbruger i et parcelhus vil stige med op til 850 kr. om året, hvis udgifterne til geotermi-projektet bliver indregnet i varmepriserne over 16 til 20 år.



Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078