Internationalt projekt overrasker på energimærker
De første resultater viser sig nu i det internationale projekt Insero Live Lab. En energikonsulent har vurderet de nye energiteknologiers effekt på husstandene – og resultatet er opløftende.
- Jeg har været ude og besigtige en stor del af ejendommene i Insero Live Lab, og det generelle billede er, at energiskalaen har rykket sig adskillige mærker opad. Ser man på flere af husenes alder, så er det overraskende, at de kan havne så højt oppe på energiskalaen, som tilfældet er, fortæller Torben Bartnik, som til dagligt fastsætter energimærkninger, gennem sin egen virksomhed Bartnik Byg. Ifølge ham, spiller flere faktorer ind når et energimærke skal fastsættes.
- Energimærkninger baserer sig på kvaliteten af isoleringen, vinduer, døre, ventilation og varmeinstallationen i en bygning. I dette tilfælde er varmeforsyningen blevet ændret til alternative energikilder – det har klart været med til at flytte energimærkningerne så højt op på skalaen, forklarer Torben Bartnik.
Resultat overrasker positivt
I alt har tyve husstande i Insero Live Lab fået opgraderet deres boliger med de nyeste energiteknologier såsom varmepumper, solceller og solbrønde. Ved hjælp af et Smart Grid – et intelligent net, der binder husene sammen – afprøver familierne blandt andet teknologiernes indbyrdes samspil og sammenhængen med hele energisystemet.
- Inden vi startede Insero Live Lab, var det ikke et mål i sig selv at forbedre husenes energimærker, men vi havde en forventning om, at opgraderingerne til nye energiteknologier ville have en effekt. Det overrasker mig dog positivt, at vurderingerne har vist sig at være så flotte. Derudover er det da fantastisk for husejerne, at opgraderingerne samtidig har øget værdien på deres hus, forklarer chefspecialist ved Insero Energy Steen Kramer.