23948sdkhjf

Energieffektiviteten i fremtidens forbrændingsanlæg optimeres

DTU Energi og Babcock & Wilcox Vølund vil udvikle bedre overfladebelægninger og dermed øge energieffektiviteten i fremtidens forbrændingsanlæg.
I Danmark bliver det meste husholdningsaffald omdannet til energi i landets mange affaldsforbrændingsanlæg. Ny teknologi- og materialeudvikling i design af anlæg kan give en mere effektiv energikonvertering, som kan have indflydelse på både økonomi og miljø. Nyt erhvervspostdoc-projekt skal forske i materialer og legeringer til udvikling af nye overfladebelægninger.

Danmarks strategi for affaldsforbrænding har et mål om at øge elvirkningsgraden for affaldsforbrænding fra 22% til 30%. Samtidigt ønsker man at mindske forbruget af fossilt brændsel. Det kræver bedre teknologi og optimerede materialer i landets forbrændingsanlæg.

DTU Energi og Babcock & Wilcox Vølund A/S går nu sammen om at udvikle bedre overfladebelægninger og materialer til bl.a. de varmevekslere, der anvendes i forbrændingsanlæg. Materialer og belægninger har indflydelse på damptemperatur og –tryk og dermed anlæggets effektivitet. De høje temperaturer i anlæggene fører til korrosion og er en af de væsentligste forhindringer for en højere effektivitet, ikke mindst da beskadigede varmevekslere er hyppig årsag til nedbrud og nedlukning af anlæg.

- På DTU Energi har vi stor erfaring inden for udvikling af belægning til højtemperaturbrændselsceller. Denne viden kan vi bruge i dette projekt og dermed være med til at udvikle teknologi til fremtidens forbrændingsanlæg, siger Peter Vang Hendriksen, professor ved DTU, Institut for Energikonvertering og -lagring.

Det er parternes mål at udvikle en belægning, der ud over at øge varmevekslernes effektivitet også forlænger deres levetid.

- Som leverandør af forbrændingsanlæg til et verdensomspændende marked, har det stor betydning for Babcock & Wilcox Vølund at kunne levere den nyeste teknologi. Vores kunder har selvfølgelig fokus på økonomi, og her har elementer som varmevekslernes levetid og nedlukning på grund af nedbrug stor betydning. Samtidig er der generelt fokus på, at nye anlæg skal være mere miljøvenlige, siger Lars Mikkelsen fra Babcock & Wilcox Vølund.

Projektet vil udnytte DTUs state-of-the-art laboratorier til forsøg og test og med udgangspunkt i termodynamisk modellering skabe grundlag for at identificere nye materialer og deponeringsmetoder.

Innovationsfonden har netop investeret 0,9 mio kr. i projeket, der har et budget på 1,9 mio. kr. og ventes at vare to år.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078