23948sdkhjf

104 meter høj skorsten rejser sig ved Aarhus

MT Højgaard er i fuld gang med byggeriet af det markante vartegn på grunden, hvor det milliarddyre biomassefyrede værk står færdig om knap to år.
Ava Affaldvarme - Halmfyret kraftvarmeværk

Projekttype:Nybyggeri, anlægsarbejde
Areal:6.800 kvm
Budget:1.090 mio. kr.
Stadie:Råhus undervejs
projektperiode:oktober 2014-december 2016
Adresse:Ølstedvej 20, Lisbjerg
Om knap to år vil det nye halmfyrede kraftvarmeværk i Lisbjerg ved Aarhus stå færdig. Til den tid vil tonsvis af halm eller flis blive til el og varme til gavn for borgerne i Aarhus.

På den store byggeplads er der i øjeblikket fem entreprenører i gang ud af de i alt 30 forskellige virksomheder, der får sin gang på pladsen i løbet af projektet.

- Under byggemodningen var der lidt problemer med vand, men overordnet kører byggeriet helt efter planen, siger Troels Pedersen, assisterende projektleder i Affaldvarme Aarhus.

Skorsten tårner op
Entreprenørvirksomhederne Arkil og CJ Anlæg arbejder i øjeblikket med at opføre kedelhallens råhus. Her er folkene ved at støbe fundamentet til turbinebordet, som løfter turbinen op fra jorden og sikre mod vibrationer i bygningen.

Det altoverskyggende projekt på byggepladsen nu er opførelsen af en ny skorsten, der vil være 104 meter høj, når den står færdig. Det er MT Højgaard, som er entreprenør på denne opgave.

- Skorstenen er nået op på cirka 80 meter, så den er stort set færdig, fortæller Troels Pedersen, der tilføjer, at man bliver færdige i denne uge, hvis alt går vel.

Den nye skorsten skal bruges af både det gamle værk og det nye værk. Skorstenen afløser den nuværende skorsten på 101 meter, som vil blive revet ned længere henne i byggefasen.

Løgten murer og entreprenørforretning starter også på pladsen med opførelsen af halmlageret.

Halmlager og flisgrube
Anlægget vil få en indfyret effekt på 110 MW og en produktion på 37 MW el og 77 MW varme. Det store projekt betyder også, at der skal opføres en ny kedelhal, et halmlager på 3.500 kvadratmeter med en lagerkapacitet til 67 timers produktion.

Derudover skal der også en flisgrube med tilhørende flistransportsystem.

Der sker stadigt udbud på en lang række entrepriser.

Deltagere:
Bygherre: AffaldsVarme Aarhus, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune
Bygherrerådgiver: Grontmij
Totalrådgiver: Cowi
Arkitekt: Friis & Moltke
Ingeniør: Cowi
Entreprenører: BWE - Burmeister & Wain Energy, Doosan Skoda Power, Qubiqa, Lachenmeier Monsun, Løgten Murer- og Entreprenør, Arkil, Ramirent, MT Højgaard, El:Con Århus, Konsoriet JV kraftvarmeanlæg i Lisbjerg (Arkil og Cj Anlæg)
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125