Energi Viborg Kraftvarme rejser voldgiftssag mod Viborg Fjernvarme
Begrundelsen er Viborg Fjernvarmes afslag om at indgå en suspensionsaftale i forbindelse med geotermiprojektet i Kvols.
Begrundelsen herfor er, at Viborg Fjernvarme har afslået at indgå en såkaldt suspensionsaftale, der ellers ville sikre, at Energi Viborg Kraftvarme’s eventuelle krav i forbindelse med geotermiprojektet
ikke forældes.
Når spørgsmålet om forældelse nu er et tema, skyldes det, at Energitilsynet, som skal træffe afgørelse om indregning af samtlige omkostninger i varmeprisen, ikke er færdige med deres sagsbehandling. Og eftersom de garantier, som Viborg Fjernvarme har stillet over for Energi Viborg Kraftvarme i forbindelse med overdragelse af geotermiprojektet, forældes i slutningen af juni 2015, er det nødvendigt at rejse voldgiftssagen.
Sagen kan trække ud
- Det kan lyde meget juridisk og kompliceret – og det er sagen også, selvom det aktuelle emne med suspensionsaftalen er meget enkel, forklarer bestyrelsesformand Niels Dueholm fra Energi Viborg Kraftvarme:
- Vi har blot bedt Viborg Fjernvarme om at indgå den omtalte suspensionsaftale, da sagen måske ikke er afklaret inden fristens udløb til juni. Det har de overraskende sagt nej til, og derfor bliver vi nødt til at rejse en voldgiftssag mod dem for at sikre os mod en forældelse af et evt. kommende krav mod Viborg Fjernvarme.
At sagen er trukket så lang tid ud forklarer Niels Dueholm således:
- Geotermi-projektet blev som bekendt lukket ned i sommeren 2012. Dengang besluttede vi i bestyrelsen at rette henvendelse til Energitilsynet for at få godkendt, at alle afholdte omkostninger kunne indregnes i varmeprisen. I 2014 meddelte Energitilsynet os, at omkostningerne til den geotermiske efterforskning var nødvendige og derfor kunne indregnes. Men derimod kunne andre omkostninger til etablering af et nyt anlæg i et selvstændigt selskab ikke indregnes.
- Det er vi uenige i, da vi kort fortalt mener, at der var tale om udvidelse af et eksisterende anlæg og dermed en del af den eksisterende drift, fortæller Niels Dueholm og tilføjer, at det drejer sig om omkostninger på mellem 10 og 25 millioner kroner. Det er beløb i den størrelsesorden, der evt. vil blive rettet krav på mod Viborg Fjernvarme, hvis Energitilsynets afgørelse går Energi Viborg Kraftvarme imod.
Unødvendige omkostninger for forbrugerne
Da det derfor kan have lange udsigter med en afklaring af, hvorvidt alle omkostninger kan indregnes i fjernvarmeprisen, tog Energi Viborg Kraftvarme kontakt til Viborg Fjernvarme for at lave en udsættelse af forældelsesfristen – en suspensionsaftale, som ifølge Niels Dueholm er normal praksis ved sådanne langvarige forløb.
- Vi forstår simpelthen ikke Viborg Fjernvarmes afslag på en sådan normal procedure, siger Dueholm og slutter:
- En voldgiftssag koster jo begge parter penge, som fjernvarmeforbrugerne kommer til at blive belastet med. Men der er desværre ikke andet at gøre som ansvarlig virksomhed end at holde mulighederne åbne for en evt. erstatningssag mod Viborg Fjernvarme, slutter han.