23948sdkhjf

Energipark skal drive hospitalet i Gødstrup

Et stort solcelleanlæg og to husstandsmøller skal producere grøn energi til sygehuset i Gødstrup. Samtidig viser prøveboringer at der er gode forudsætninger for et grundkølevandsanlæg.
Lidt nordvest og lige ved siden af den travle byggeplads til det kommende hospital i Gødstrup ligger et areal på ca. halvanden hektar og venter på solcellerne og møllerne.

Med et areal på ca. 145.000 kvm., svarende til ca. 21 fodboldbaner, kommer Det Nye hospital i Vest til at bruge rigtig meget energi. For selv om der bygges efter BR2020 kravene, er driften af et hospital stadig meget energitung.

Vind & sol
Etablering og planlægning af den kommende energipark bliver en vigtig del af det kommende hospitals grønne profil med kombinationen af solceller og to husstandsvindmøller.

- Vi ved ved endnu ikke, hvem der skal levere solcellerne, men de kommer i udbud på et tidspunkt, men jeg kan sige så meget at det drejer sig om 4.300 kvadratmeter solceller, udtaler bæredygtighedskonsulent Thomas Jørgensen og uddyber:

- Vi har allerede en husstandsmølle stående der ude, og nu vil vi have en mere. Den, der står derude er en 11 kilowatt Gaia-mølle, og det bliver den nye også.

Der skal årligt produceres ca. 700.000 kwh via vedvarende energikilder som solceller og vindmøller ved sygehuset.

Grundsvandskøl
Udover sol og vind ser det nu ud til, at der også vil kunne produceres kølevand via 8 grader varmt grundvand, der gemmer sig 120 meter under byggepladsen i Gødstrup. Grundvandskøl har vist sig at være den mest bæredygtige løsning, der skal supplere hospitalets samlede køleløsning.

- Tidligere på året blev der prøveboret på pladsen, fortæller teknisk koordinator Jørgen Baadsgaard fra DNV´s projektsekretariat og tilføjer:

- Prøveboringerne har vist at forudsætningerne for at etablere et grundvandskøleanlæg er til stede.

Beslutningen om etablering af en grundvandskøleløsning er dog ikke taget endnu, selvom prøveboringerne viser gode takter.

- Nu skal vi lige være helt færdige med prøveboringer og så skal der analyseres på prøverne før vi har et beslutningsgrundlag. Men om halvanden måned skulle vi gerne være meget klogere, siger Jørgen Baadsgaard.

Lokalplan
At energiparken bliver opført så tidligt som muligt i byggefasen, gør det muligt at supplere byggepladsen med vedvarende energi – og dermed reducere byggeomkostningerne til el i byggeperioden.

Hospitalsudvalget i Region Midtjylland har lige sendt forslaget til energiparken videre til behandling i Regionsrådet og også Herning Kommune er klar til at igangsætte planlægningen af Energipark DNV-Gødstrup i form af udarbejdelse af lokalplanen.

Lokalplanen forventes vedtaget i april 2016, og senere samme år forventes energiparken at stå klar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078