SuperBrugsen i Errisø kører på solcelle-strøm
Tagkonstruktionen voldte lidt problemer under montagen af solcellerne, men nu producerer cellerne endelig strøm.
- Jeg synes, det er interessant med alternative energiformer som for eksempel solceller og har gennem de senere år set på, om det var noget for os,” fortæller Karl R. Jørgensen, uddeler hos SuperBrugsen i Erritsø.
Udgangspunktet var dog udsigten til at kunne spare på strømregningen.
- Som tiderne er i dag, er det svært at tjene penge på omsætningen af varer, derfor er det nødvendigt at se på de daglige omkostninger. Et af de steder, det var muligt at optimere, var på strømforbruget, siger Karl R. Jørgensen.
Tagbjælkerne var en udfordring
Da OK gennemgik taget for, hvordan solcellerne skulle monteres, viste der sig en udfordring – et stort spænd mellem limtræsbjælkerne, som bærer taget, betød, at det blev en udfordring at montere solcellerne direkte på taget. Det løste man dog ved at hæve stativerne til solcellepanelerne.
Selvom man kom frem til en løsning, hvor solcellerne altså er hævet omkring 20 cm fra taget, er det ikke noget, man lægger mærke til, da der er opsat tagplader, så det blot ligner en del af tagkonstruktionen. Løsningen er man meget tilfreds med hos SuperBrugsen, men da planerne først skulle godkendes af kommunen, har projektet trukket lidt ud.
- Samtidig fik vi også nyt tagpap på, da det alligevel skulle skiftes i løbet af de næste 10 år, og derfor var nemmere at gøre, inden solcellerne blev opsat. Derfor skred den oprindelige tidsplan også en smule, forklarer Karl R. Jørgensen.
Mange energibesparende tiltag
Solcellerne på SuperBrugsens tag er ikke det eneste energibesparende tiltag, man har investeret i.
Butikken har bl.a. fået varmegenvinding på køleanlægget, udskiftet de gamle toiletter, installeret LED lys i nogle af lokalerne og sat glaslåger på en del af kølevarerne.
- Vi foretager energibesparende tiltag løbende, som det giver mening, og samlet giver det en god besparelse, siger Karl R. Jørgensen. Butikken har desuden fået installeret energistyringsprogrammet MinEnergi.
- Det program kan vise os, hvor vi har energispild på el, vand og varme, og gennem det program, regner vi med at kunne spare 56.000 kr. om året. Det lyder måske ikke af så meget, men der skal sælges mange liter mælk for at hente tilsvarende besparelse, siger Karl R. Jørgensen.
Fakta om solcellerne i Erritsø
- Der er monteret 310 stk. paneler på 260 W
- Samlet effekt: 80.600 kWp (ca. 20 parcelhuses forbrug)
- Forventet årlig produktion: 75.621 kWh
- Sparet CO2: ca. 67 ton