23948sdkhjf

Energinet.dk annullerer udbud

Europa-Kommissionen har tilkendegivet, at den ikke på nuværende tidspunkt kan godkende Energinet.dk’s planer om en strategisk reserve i Østdanmark.
Energinet.dk har som målsætning at fastholde en uændret høj dansk forsyningssikkerhed i en fremtid, hvor elforsyningen hastigt omstilles til vedvarende energi. Som led i det arbejde har Energinet.dk ønsket at lave en ’strategisk reserve’ i Østdanmark i perioden 2016-2018. Den kan bidrage til forsyningen i særligt kritiske situationer, hvor udbud og efterspørgsel ikke mødes i elmarkedet.

Fra 2018 er en ny elforbindelse til Tyskland klar i forbindelse med havmølleparken Kriegers Flak, og dermed vil den strategiske reserve igen blive overflødig i en årrække fremover.

Men efter kontakter til Europa-Kommissionen forventer Energinet.dk ikke, at det er muligt at realisere det gennemførte udbud indenfor den planlagte tidshorisont, da Europa-Kommissionen umiddelbart mener, det er i strid med reglerne om statsstøtte.

Ifølge Søren Dupont Kristensen, direktør for Systemudvikling og Elmarked i Energinet.dk, har Energinet.dk gennemført et åbent udbud, der skal sikre mest mulig konkurrence. Ydermere er udbuddet udformet, så den strategiske reserve ikke vil kunne påvirke prisdannelsen i elmarkedet. Men siden Energinet.dk planlagde udbuddet af en strategisk reserve har Europa-Kommissionen - i lyset af de nye statsstøtteregler – i højere grad klarlagt rammerne for området.

- EU har stort fokus på, at landene skal skabe et indre europæisk marked for energi og undgå nationale særordninger. Det mål er vi enige i – et åbent marked er den bedste og mest effektive måde at sikre forsyningssikkerheden på - men vores vurdering har også været, at der kan være brug for at bygge bro fra det nuværende system til den fremtidige europæiske løsning. Derfor har vi arbejdet på at etablere en strategisk reserve. Vi må dog nu tage til efterretning, at kommissionen ikke deler vores opfattelse af det rigtige i at gå i denne retning i den nuværende situation, siger Søren Dupont Kristensen.

Energinet.dk vil nu i samarbejde med relevante myndigheder undersøge mulighederne for en løsning, der er i overensstemmelse med statsstøttereglerne. Så snart Energinet.dk er klar med en ny vurdering eller løsning, vil den blive meldt ud til markedet, forklarer Søren Dupont Kristensen.

Konsekvenser for Østdanmark
- Vestdanmark har flere kraftværker, flere vindmøller og bedre elforbindelser til nabolande end Østdanmark. Derfor er situationen lidt mere presset på Sjælland og øerne. Det betyder dog ikke, at vi skal til at frygte hyppige afbrud af elforsyningen på Sjælland. Vi har rent faktisk aldrig i nyere tid oplevet afbrud på grund af manglende produktionskapacitet i elsystemet, forklarer Carsten Jensen direktør for Eldrift i Energiet.dk.

Der er fra tid til anden korte svigt i elforsyningen, men det er oftest problemer i nettene fx i forbindelse med storme, der er skyld i strømsvigt. En dansker har siden år 2000 oplevet svigt af elforsyningen i gennemsnitlig 40 minutter årligt. Energinet.dk’s beregninger viser, at niveauet kan stige med ca. 5 minutter pr. år i Østdanmark, hvis ikke den strategiske reserve etableres.

- Uden den strategiske reserve i værktøjskassen vil den indenlandske kapacitet blive reduceret. Danmarks internationale forbindelser og en effektiv samhandel i et grænseoverskridende elmarked vil i fremtiden spille en endnu større rolle for forsyningssikkerheden, siger Carsten Jensen
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109