- Vi stopper aldrig med at udvikle
Med en fuldskala-model af bølgeenergianlægget Crestwing inden for rækkevidde skulle man tro at Henning Pilgaard kunne slappe lidt af, men han fortsætter med at udvikle. Særligt to ting har hans opmærksomhed.
6
Billeder
Henning Pilgaard sammen med en af de syv mand, der i øjeblikket går og færdiggør halvskalamodellen af Crestwing. Foto: Maria Berg Badstue Pedersen
Ikke mindst med at få enderne til at nå sammen, så Tordenskiold (halvskalamodellen, red.) kan lægges ud til test til sommer, men også for at forbedre de dele af anlægget, man allerede har udviklet på i årevis.
- Når halvskala-modellen er klar,er målet at den skal blive liggende, at hængslerne holder og at virkningsgraden kommer op på de 90-95 procent, fortæller Henning Pilgaard og uddyber:
- Og når vi har basen klar, så skal vi udvikle videre på PTO’en – vi stopper aldrig med at udvikle.
Power Take Off
Hvorfor lige netop Power Take Off-systemet (PTO) er under fortsat udvikling giver næsten sig selv.
- Hvis vi skal være et realistisk supplement til vindenergi, og et økonomisk rentabelt supplement, så afhænger det hele af, hvor meget anlægget kan trække ud af bølgerne og effektiviteten af vores PTO, siger Ruth Bloom, der sammen med sin mand arbejder hen i mod fuldskala og kommercialisering af Crestwing.
- Vores system kører på en mekanisk PTO. I test på Fladstrand (Første udgave af Crestwing i str. 1:5, red.) nåede vi op på en virkningsgrad på 90 procent, og når vi kommer ud med halvskala-modellen Tordenskiold, så skal virkningsgraden gerne være på 80-85 procent til at starte med og ret hurtigt nå op på 90-95 procent, siger Henning Pilgaard om de krav, han stiller til PTO'en.
Tordenskiold-udgaven af Crestwing udstyres med to PTO’er, hvor en fuld-skalamodel udstyres med fire til seks PTO’er.
Med livrem og seler
Forankringen har i en del år voldt mangen en bølgeenergiudvikler kvaler. Samtidig har det ikke været det der, udviklerne har lagt de fleste kræfter. Men for Henning Pilgaard er forankringen en næsten lige så vigtig del som PTO’en.
- Vi har gjort meget ud af forankringen, man kan ikke være bekendt andet. Det er håbløst, hvis ikke det virker, fortæller han.
Crestwing er forankret med tre seler til havbunden; udstyret med en drejekrans, så hele anlægget kan dreje rundt og i det hele taget et meget fleksibelt system, der er dimensioneret, så det kan holde mere end anlæggets 70 tons på plads. For her går Henning Pilgaard nemlig med livrem og seler.
- Hver af forankringens seler er dimensioneret til at tage det fulde træk fra anlægget. Det betyder, at hvis de to seler springer, så kan den sidste sele sagtens holde anlægget på plads, fortæller han og uddyber:
- Det kommer aldrig til at ske, men jeg har alligevel valgt at udstyre Tordenskiold med et anker, bare for at vi ikke vågner en morgen, og anlægget er væk.
Tordenskiold ventes at være færdigt til sommer, hvorefter det lægges ud til test ved Hirseholmene ud for Frederikshavn i en to-årig periode. Derefter køres fuldskala-modellen på 300-350 tons i stilling.
Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.