23948sdkhjf

Nærvarmeanlæg skiftes ud med varmepumper

Antallet af oliefyr og olielandsbyer på Lolland-Falster har vist sig at være stærkt overvurderet, lyder det fra REFA. Nærvarmeanlæg erstattes af varmepumper i storstilet projekt.
Udgangspunkt for REFA og forsyningsselskaberne på Lolland-Falster var, at man ville de 23 olielandsbyer på Lolland Falster til livs.

Derfor udviklede man sidste år projektet, der i korte træk gik ud på at anvende den sommerlige overskudsvarme fra affaldskraftvarmeværket til at tørre flis eller halm, lave det til energipiller for derefter at anvende dem som brændsel i en række nærvarmeanlæg etableret i de 23 olielandsbyer.

Men det projekt har vist sig at være vanskeligt at gennemføre i praksis.

Læs mere: Nærvarme-anlæg skal varme olielandsbyer

Større konvertering
Da REFA skulle undersøge nærvarmemarkedets potentiale, støttede man sig til den kortlægning af olielandsbyer på Lolland-Falster, der var udarbejdet under Region Sjælland og i væsentlig grad opbygget på data fra BBR. Men en nærmere granskning af olielandsbyerne afslørede en hel anden virkelighed.

- Antallet af oliefyr og olielandsbyer på Lolland-Falster har været stærkt overvurderet, fortæller seniorkonsulent Rolf S. Christensen hos REFA og tilføjer:

- Der havde allerede fundet en større konvertering sted. En konvertering på individuelt husstandsniveau. Når nu der ikke var udsigt til et kollektivt varmenet, så havde borgere i stort omfang selv givet sig i kast med at konvertere til mere miljørigtige løsninger, som pillefyr og jordvarme, fortæller Rolf S. Christensen til Energy Supply.

13.478 oliefyr
I Lolland og Guldborgsund kommune er der i BBR registeret 13.478 ejendomme med oliefyr i 2015. REFA vurderer at kun et sted mellem 4.700 og 10.000 oliefyr reelt anvendes.

- Og antallet vurderes snarere i den lave ende, end i den høje ende. Flere faktorer peger den vej. For eksempel at olieselskaberne i år 2014 kun leverede olie til 4.245 oliefyr på Lolland-Falster, fortælle Rolf S. Christensen.

Vanskelige vilkår & Varmepumper
Ovenstående vilkår har derfor gjort det vanskeligt for REFA at finde det rigtige sted til demo-projektet for nær-varmeanlæg. Derfor kigger man nu mod alternative varmeforsyningsmuligheder. Muligheder som ikke i samme omfang som fjernvarme er geografisk begrænset.

Og blikket hviler nu på varmepumper, som også kan anvendes til at udjævne den store vind-elproduktion der er på Lolland-Falster.

- Specielt den forretningsmodel, som Insero A/S har udviklet, har fanget vores interesse. REFA arbejder derfor på, som det første fjernvarmeselskab i landet, at tilbyde boligejere i det åbne land på Lolland-Falster en varmepumpeløsning, fortæller Rolf S. Christensen og uddyber:

- REFA vil tilbyde at dimensionere, installere, justere, overvåge og vedligeholde varmepumpen i den enkelte bolig. Forbrugerne skal betale et tilslutningsbidrag, en fast årlige afgift samt forbrug efter samme princip som gælder for almindelig fjernvarme.

Modellen, som er udviklet i samarbejde med Best Green A/S, der er et datterselskab af Insero A/S, kræver dog en dispensation fra varmeforsyningsloven. En dispensation REFA arbejder på at få i hus.
Kommenter artiklen (8)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078