23948sdkhjf

Dong vil sælge gasrør fra for fem mia. kroner

Dong Energy går efter at få fem mia. kroner i kassen, når energiselskabet sælger gasdistribution og olierør til den danske stat.
Den danske stat er eneste køber, og Dong kæmper mod uret for at nå frasalget inden den planlagte børsintroduktion før sommerferien. Det erfarer Berlingske.

Den danske stat skal have milliarder op af lommen for at købe store aktiver ud af det statskontrollerede Dong Energy. Energiselskabet har allerede varslet, at man vil frasælge sin gasdistribution samt centrale gas- og rørledninger til det statsejede Energinet.dk, og Berlingske kan nu afsløre den pris, som Dong Energy satser på at få i kassen.

Investeringsbanken SEB, som er hyret ind til salget af Dong, har fået til opgave at gå efter en pris på ca. fem mia. kroner for gasdistributionen i Sydvestsjælland og i Sønderjylland, Dongs gas- og olierør i Nordsøen samt olieterminalen i Fredericia, erfarer Berlingske.

Såvel SEB som Dong Energy kæmper dog mod uret, for forude venter den vigtige børsnotering af Dong, som forventes at ske inden sommerferien i år. Topledelsen i Dong arbejder på at skabe en så gennemsigtig forretning som muligt, og det vil fjerne en del usikkerhed om prisen på Dong, hvis salget til Energinet.dk er klappet af, inden ejerne trykker på børsnoteringsknappen.

Én køber – meget arbejde
Frasalget, som blev annonceret sammen med Dongs køreplan mod børsnoteringen, rummer de aktiver, der udgør Dong Energys fødegård og stammer helt tilbage fra selskabets spæde tid i begyndelsen af 80erne. De har været en instrumental grund til, at Danmark i dag er selvforsynende med energi, og er med andre ord det, som staten betragter som »kritisk infrastruktur«. Den slags vil Christiansborg ikke have på andre hænder end danske. Derfor er der også kun én mulig køber af gas- og olieledningerne, og det er det statsejede Energinet.dk.

Men selv om der kun er én køber, skal der alligevel udarbejdes et omfattende og gennemregnet salgsmateriale og gennemføres en kompleks salgsproces, fordi det er vigtigt, at handlen sker på markedsvilkår. Det er vigtigt, fordi Dong ud over staten også har andre ejere, som Goldman Sachs, ATP, PFA samt flere mindre energiselskaber. Og der er risiko for, at det kan give knas i ejerkredsen, hvis staten – der er hovedaktionær i Dong – agerer lidt for meget i købers interesse i salgsprocessen.

Dong før og efter
Det er dog ikke første gang, at staten som aktionær i Dong og ejer af Energinet.dk både sælger og køber nogle af Dongs mange forretninger. Tidligere har energiselskabet solgt sine to gaslagre i henholdsvis Lille Thorup og Stenlille til Energinet.dk for sammenlagt 4,65 mia. kroner, så med frasalget af gasdistributionen med mere vil aktiver for knap ti milliarder kroner have skiftet mellem de to selskabers hænder.

Det ventede frasalg vil også være en milepæl i det enorme udsalg, som topchef Henrik Poulsen har gennemført i sin tid i Dong. Med fem mia. kroner vil salget til Energinet.dk være det største enkeltfrasalg i Poulsens kæmpeudsalg af Dongs aktiver, der med salget af Stenlille Gaslager og distributionsforretningen beløber sig i mindst 23,5 mia. kr.

Dong har ikke ønsket at kommentere denne artikel, da selskabet er i stilleperiode op til udgivelsen af sit årsregnskab på torsdag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187