23948sdkhjf

13 el-leverandører mangler E2E-godkendelse

Et stort og vigtigt skridt frem mod Engros-modellen er E2E-testen. Alle netvirksomheder er nu godkendt, mens 13 ud 55 el-leverandører mangler E2E-godkendelse.
Der var deadline for gennemførelse af E2E-testen og indhentning af E2E-godkendelse for netselskaberne, el-leverandørerne og de balanceansvarlige den 1. februar 2016.

E2E-godkendelsen skal være i hus inden Engrosmodellen træder i kraft 1. april 2016.

Ingen bekymring
Om E2E

E2E står for ’End to End’ og er navnet på den test, hvor aktørerne og it-leverandørerne tester deres it-system fra ’den ene ende til den anden’; dvs. processer fra aktørens eget it-system til DataHub og tilbage til aktørens system igen.

Testen gennemføres i et lukket testmiljø, som har kopierede og anonymiserede data fra det rigtige DataHub-produktionsmiljø.

I E2E testen lærer aktørerne de vigtigste markedsprocesser at kende ved at gennemføre ca. 100 testforløb. En markedsproces kan fx være et leverandørskifte, hvor en kunde skifter fra en elleverandør til en anden.

Når man har gennemført alle testforløbene kan man blive E2E-godkendt til DataHub Engrosmodellen.
Status er, at alle netvirksomheder nu er godkendt, mens 42 ud af 55 el-leverandører og 8 ud af 18 balanceansvarlige har indhentet godkendelsen.

Det er er Energinet.dk, der står for både test og godkendelse af selskaberne, ret tilfredse med.

- Vi er glade for, at alle netvirksomheder og langt hovedparten af elleverandørerne har levet op til den lagte projektplan. Der er fortsat meget, der skal nås inden opstarten (Af Engrosmodellen, red.), men en godkendt E2E-test er et rigtigt godt udgangspunkt for at komme godt i mål, siger Anders Dalgaard, chefprojektleder hos Energinet.dk.

Alle skal med
Nu arbejder Energinet.dk videre frem mod opstarten af Engrosmodellen blandt andet på at få alle selskaber med på E2E-vognen.

- Vi arbejder nu på at sikre, at alle el-leverandører er godkendt inden go-live for engrosmodellen d. 1. april. De næste to måneder forventes at være tids nok til, at alle el-leverandører kan blive godkendt. De el-leverandører, der ikke er godkendt pr. 1. februar vil i de kommende to måneder have en større opgave med samtidigt at gennemføre andre idriftsættelses-aktiviteter - herunder datatjek med videre, fortæller Anders Dalgaard, der altså ikke er bekymret for, om alle når en godkendelse – ej heller de manglende balanceansvarlige.

- De balanceansvarlige aktører modtager udelukkende data fra DataHub og skal dermed ikke kommunikere med denne. At 8 ud af 18 aktører nu er godkendt er ikke en bekymrende status nu. Tidsplanen for aktørernes E2E-godkendelser har bevidst været ambitiøs, for at sikre at så mange aktører som muligt ville være igennem på dette tidspunkt og nu kan fokusere på de andre væsentlige aktiviteter inden go-live, siger han.

Udover at sikre alle E2E-godkendelse vil Energinet.dk frem mod 1 april 2016 arbejde tæt sammen med aktørerne om forberedelsen til Engrosmodellen – herunder test samt fortsat løbende migrering og kvalitetstjek af data.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079