23948sdkhjf

2.400 nye jobs i fjernvarme og fjernkøling

Ny analyse: Eksport af fjernvarme og fjernkøling kan skabe milliardvækst
Løsninger til fjernvarme og fjernkøling kan blive et nyt vækstlokomotiv for energibranchen. Eksporten ventes at stige med 60% frem mod 2025 og kaste 2.400 nye job af sig, viser en rapport, som Cowi har lavet for DI Energi, Dansk Fjernvarme, Fjernvarmeindustrien og Tænketanken Grøn Energi.

Danfoss, Logstor, ABB og mange andre virksomheder, der leverer fjernvarmeløsninger, kan godt spidse pennen og finde ordrebøgerne frem. Rapporten kortlægger eksportpotentialet på nærmarkederne i EU, og den viser, at der er milliarder at hente for danske virksomheder, som har specialiseret sig i fjernvarme og fjernkøling.

Ifølge ”Analyse af eksportpotentialet i Fjernvarmesektoren” forventer virksomhederne, at eksporten vil vokse fra 6,6 mia. kr. i 2016 til 10,7 mia. kr. i 2025 – en stigning på 60%. Samtidig vil der skulle ansættes 2.400 nye medarbejdere i branchen for at klare efterspørgslen.

- Vi har en unik teknologisk viden i Danmark, som vi skal udnytte på eksportmarkederne. Fjernvarmeløsninger vil kunne levere billig, effektiv og klimavenlig varme mange steder i Europa. Men potentialet er også enormt inden for fjernkøling, som vi kun lige er begyndt at etablere herhjemme, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Unikt hjemmemarked giver eksport
Få lande har så høj tilslutning til fjernvarme som Danmark, hvor 64% af husstandene forsynes med fjernvarme.

Det store hjemmemarked giver danske virksomheder enestående kompetencer på området og en fantastisk showcase i udlandet, når der skal eksporteres fjernvarmeløsninger. Samtidig er 58% af den danske fjernvarme grøn – noget der er stigende interesse for i en verden, der er optaget af at reducere CO2.

- Vi har et fantastisk veludbygget hjemmemarked, der gør, at Danmark er dygtige til at eksportere fjernvarmeløsninger. Vi ser frem til 2.400 nye arbejdspladser i vores branche, men det kræver, at politikerne har opmærksomhed om fjernvarmens rammevilkår, så vi fortsat kan udvikle sektoren. Og når det handler om fjernkøling, har vi et stort behov for politiske initiativer, som kan sætte skub i udviklingen af en sektor, siger Kim Mortensen, direktør hos Dansk Fjernvarme.

Fjernvarme som grønt vækstlokomotiv i EU
2015 blev ellers det år, hvor den danske eksport af energiteknologi faldt for første gang i mange år. Faldet på 3,9 procent skyldes især et fald i eksporten af den grønne energiteknologi på nærmarkederne i EU.

Men EU-kommissionen kom i februar med en strategi for fjernvarme og fjernkøling, og den vil, i takt med at den udmøntes i konkrete initiativer, øge eksportpotentialet yderligere, ligesom COP21 og EU's egne mål om reduktion af CO2 skabe en efterspørgsel efter danske energiteknologier og services.

Dermed kan eksport af løsninger til fjernvarme og fjernkøling skabe et nyt grønt vækstlokomotiv på energiområdet. I dag går halvdelen af EU's energiforbrug nemlig til opvarmning og køling, og 75% af opvarmningsbehovet dækkes af fossile brændsler. Den danske fjernvarme kan derfor bidrage til at nå klimamålene.

Udviklingen er i gang. Fjernvarmenettet i EU er i de senere år vokset med 2.800 kilometer årligt. For eksempel er Østrig og Italien godt i gang med at udbygge fjernvarmen, og i England har man netop afsat 300 millioner pund til at omlægge varmesystemet.

Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141