23948sdkhjf

Første spadestik til kraftværksblok på Amagerværket

Kedlen bliver finsk, turbinen sydkoreansk mens røggasrensningen og røggaskondenseringen kommer på franske hænder.
Forsyningsselskabet Hofor, der leverer fjernvarme til 600.000 københavnerne, sætter nu gang i byggeriet af en højeffektiv, flisfyret kraftværksblok, der skal erstatte Amagerværkets ældste, kulfyrede blok.

- Med det nye byggeri sikrer vi københavnerne stabil fjernvarmeforsyning mange år frem i tiden og til en fornuftig pris. Samtidig leverer vi vores afgørende bidrag til Københavns grønne klimamål ved at basere det nye kraftvarmeværk på 100 procent bæredygtig bio-brændsel, siger adm. direktør hos Hofor Lars Therkildsen.

Det nye kraftværk vil, når det står færdigt i 2020, fjerne omkring 1.000.000 ton CO2 fra København og bidrager samtidig til at 80 procent af fjernvarmeforsyningen i hovedstaden bliver CO2-neutral.

Ny bygning, nyt kedelanlæg, nye biomasselagre
Det storstilede byggeri omfatter etablering af blok 4 (Bio 4), herunder en ny bygning til turbine, kedel og miljøanlæg, skorsten samt to store biomasselagre. Den eksisterende havn udvides og der etableres to nye kraner til losning af biomasse fra skibe.

Hele projektet indeholder også en nedrivning af eksisterende bygning samt en ny administrationsbygning.

- På trods af det stramme budget for projektet, har vi haft et stærkt felt af leverandører at vælge imellem. Det bliver den sydkoreanske industrikoncern Doosan Skoda Power, der skal levere turbinen fra deres tjekkiske Skoda-fabrik, mens kedlen leveres af den finske virksomhed Valmet Oy, der er specialister i kedeldesign til biomasseanlæg. Valmet Oy skal også stå for lager og transportudstyr. Til den vigtige røggasrensning og røggaskondensering, som skal være med til at sikre, at vi opnår en virkningsgrad på blokken på over 100 procent, har vi valgt franske LAB S.A., der også tidligere har leveret anlæg i Danmark. Endelig er vores udbud af nye kraner gået til tyske Ardel, oplyser kommunikationsansvarlig Lasse Bjerre Sørensen hos Hofor.

Arkitektrådgivning varetages af Gottlieb Paludan Architects A/S med landskabsarkitekterne Møller & Grønborg Arkitekter og lysdesignspecialisten Speirs + Major som underrådgiver. Moe A/S varetager ingeniørrådgivningen på bygningsdelen. Projektering af de tekniske installationer varetages af Cowi, Rambøll og Sweco i samarbejde med bygherren.

Varmeværk med tilhørende el-produktion
Anlægget kan producere fra 415 MJ varme pr. sekund og helt op til 585 MJ, når tubinen bypasses ved lav elpris eller stort varmebehov. Modtryksturbinen kan endvidere levere både el og varme eller ren varme.

- Det bliver et moderne, flisfyret kraftvarmeværk, der med stor fleksibilitet og meget høj energieffektivitet er gearet til fremtiden. Når der er godt gang i vindmøllerne, kan vi fx frakoble el-turbinen og nøjes med at producere varme. Og er der brug for el, kan vi også producere det sammen med varmen. Det er den slags fleksibilitet, vi skal bruge til fremtidens energisystem. Det, vi bygger, er mere et varmeværk med tilhørende elproduktion, end et elværk med varme som biprodukt, som vi ellers typisk har været vant til at have i Danmark, forklarer administrerende direktør hos Hofor, Lars Therkildsen.

Den årlige energiproduktion bliver på 10 PJ varme og 1.000 GWh el, mens det årlige flisforbrug bliver på 1,2 millioner ton.

Det samlede budget for byggeriet er på cirka 5 milliarder kroner.


Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156