- Vi siger som udgangspunkt aldrig nej
Aalborg Energie Technik bakser med lange projekt-perioder, en svingende ordreindgang og en voldsomt stigende omsætning.
4
Billeder
Aalborg Energie Techniks anlæg i Tilbury, hvor der netop er kørt trykprøver på kedlen. Foto: Aalborg Energie Technik
Netop de to ting er resultatet af virksomhedens og adm. direktør Hans Erik Askous evne til at jonglere med kraftværksprojekter for trecifrede millionbeløb, lange projekterings-perioder og en svingende ordreindgang.
- En af vores største udfordringer er, at det er store projekter, vi arbejder med. Typisk ligger de mellem 150 og 500 mio. kr., og så tager projektforløbet lang tid. Fra vi hører om et projekt til vi får ordren, går der mellem 2 til 7 år, fortæller Hans Erik Askou og tilføjer:
- Vi forsøger selvfølgelig at få ordrene ind jævnt fordelt, men der ligger en god udfordring i at få projekterne ind i et passende tempo.
Bundlinjen sjovest
Kaster man et blik over regnskabet for 2015 ser det hele ud til lykkes meget godt for Aalborg Energie Technik . Omsætningen landede på 259 mio. kr., mens overskuddet blev på 31,1 mio. kr. Bundlinjen er dog det mest interessante for direktøren.
- Vi er ikke så fokuserede på toplinjen, vi synes bundlinjen er sjovere. Og den ender tilfredsstillende i 2016 og højere end i 2015, afslører Hans Erik Askou.
Selvom bundlinjen er den der giver anledning til smil, så vil Hans Erik Askou dog gerne tale omsætning.
- I 2016 ender vi på den gode side af 400 mio. kroner. Vi har ingen konkrete fremtidsmål for omsætningen, men lige nu stiger den i et vildt tempo. Vi tror, at vi runder en omsætning på 600 mio. kr. i 2017, fortæller han.
Årsagen til den stigende omsætning skal findes i den stadig større efterspørgsel på Aalborg Energie Techniks biomassefyrede anlæg samtidig med, at projekterne ganske enkelt er blevet større.
Vil være bedst
Aalborg Energie Technik har denne sommer kunnet fejre 20 års jubilæum. Og lige som en god vin vil Aalborg Energie Technik bare gerne blive bedre år for år.
- Vi holder fast i missionen og visionen fra 1996. Vi vil være den bedste arbejdsplads og levere de bedste biomassefyrede anlæg i verden. Vi har ikke ændret på noget – vi er bare blevet bedre og bedre til det samme, siger Hans Erik Askou.
”Det samme” er udvikling og projektering af biomassefyrede anlæg – lige fra de simple på træflis til de mere komplekse anlæg, der kører på kyllingemøg, benmel og olivensten.
Viden frem for pris
Selvom der i tidens løb er langet mere end tyve biomassefyrede anlæg over disken, så er et anlæg fra Aalborg Energie Technik dog langt fra en hyldevare.
- Der er stor forskel på, hvad man brænder af, derfor er det også et nyt projekt for os hver gang, fortæller Hans Erik Askou og tilføjer:
- Det kræver viden at bygge biomasseværker. Det er den viden, der skal gøre forskellen for kunderne. Vi skal lave de bedste anlæg, men vi er i et land, hvor ingeniøromkostningerne er nogle af de højeste i verden. Vi hverken kan eller skal lave business på at konkurrere på pris, men på viden, siger Hans Erik Askou.
Det store udland
I øjeblikket arbejder Aalborg Energie Technik på en ombygning af kedlen på det tidligere Østkraft på Bornholm, men ifølge Hans Erik Askou er det ikke på dansk grund virksomheden i fremtiden skal hente sin omsætning.
- Der er ikke en masse for os i Danmark. Vi gør det gerne og lurer på, hvad der er, men vores fokus er rettet mod Europa, fortæller Hans Erik Askou.
Lande som England og Frankrig har hidtil været nogle af de største aftagere af virksomhedens anlæg, men det er ikke sikkert, det bliver ved med at være sådan.
- England har købt en hel masse anlæg, ikke bare af os, men af mange andre producenter, men situationen er lidt usikker nu. Frankrig kører stille og roligt. Her kommer der snart en ny ordre. Men vi holder hele tiden øje med de forskellige markeder og de muligheder der er. Især de politiske vinde, der blæser, da industrien er afhængig af tilskud. Bunden kan lynhurtigt gå ud af et marked, siger Hans Erik Askou.
Lige nu er Hans Erik Askous fokus på Europa, men også dét kan ændre sig.
- Vi holder os til Europa lige nu. Men vi varmer op til hele verden, og vi kigger da på enkelte lande uden for Europa, siger Hans Erik Askou uden at gå for meget i detaljer.
At sige nej
Aalborg Energie Technik er ikke en virksomhed, der gør det store væsen af sig. Man går målrettet efter konkrete kunder og ellers er det mund-til-mund metoden, der spreder budskabet om kvaliteten af virksomhedens anlæg og ingeniørernes kompetencer.
Henvendelserne kommer næsten af sig selv, og der skal meget til før virksomheden siger nej til at regne på et anlæg.
- Vi kigger på det og finder ud af om det er et godt projekt. Vi får tit præsenteret projekter, der aldrig bliver til noget. Men er der ikke en god business-case, så er vi nødt til at takke nej, siger Hans Erik Askou og understreger:
- Men vi siger som udgangspunkt aldrig nej.
Artiklen er en del af temaet Chef i tale.