23948sdkhjf

Fjernvarme Fyn renoverer kedler for kvart milliard

Fjernvarme Fyn overtog 1. januar 2015 Fynsværket fra Vattenfall, som op til handlen ikke havde planer om at fortsætte driften af affaldsanlægget. Derfor var de gamle affaldsfyrede kedler, linje 11 og 12 på 20 år samt linje 13 på 16 år, godt udtjente. Ovnlinjerne blev lagt ind i datterselskabet Fjernvarme Fyn Affaldsenergi.

Efter en tilstandsvurdering og helt åbne beregninger af forskellige fremtidsplaner besluttede Fjernvarme Fyn at levetidsforlænge og optimere alle tre ovnlinjer i et projekt på 250 millioner kroner, som inkluderer nye inconelsvejste panelvægge i kedlerne, fjernvarmekølede slidzoner ved ristene, røggaskondensering, udvidet spildevandsrensning og posefiltre.

Det oplyser B&W Vølund på sin hjemmeside.

Et arbejde der betyder, at linje 11 og 12 hver især får udvidet kapaciteten med et ton affald i timen, og at de nye fjernvarmekølede slidzoner producerer 3 MW varme mere i timen per linje, og at anlæggets udløbsdato bliver rykket frem til år 2030, mindst.

Det bedste bud
B&W Vølund står for at levere de Inconelsvejste panelvægge, vandkølede slidzoner, baffelvægge og en damp-luftforvarmer. En kontrakt som er blevet vundet i udbud.

- Det var teknisk og økonomisk det mest fordelagtige tilbud. Vi kender godt nok B&W Vølund fra et mangeårigt godt samarbejde. Men det er ikke det, som de er blevet valgt på. Det er fordi, at de gav det bedste tilbud, siger Niels Kirkegaard.

Leverancen gennemføres i otte uger lange revisionsstop henholdsvis til foråret (linje 11 og 12) og over sommeren (linje13), så affaldslinjerne fra oktober 2017 er klar til næste varmesæson.

- Til den tid har vi et fuldstændig toptunet anlæg, siger Jan Strømvig.

Fakta: Det fynske makeover 

Projektet til istandsættelse og opgradering af de tre affaldsfyrede ovnlinjer i Fjernvarme Fyn Affald indeholder:

  • Røggaskondensering: Der kommer to anlæg til røggaskondensering. Ét anlæg til linje 11 og 12, og ét anlæg linje 13. Ved røggaskondensering udvindes varme fra røggassen ved at kondensere røggassens fugtindhold. 
  • Inconelsvejste panelvægge: I affaldskedlerne udskiftes et areal på 350 m2 kedelvæg i hver kedel, i alt godt 1.000 m2. For at undgå behovet for en lignende renovering i fremtiden, bliver der indsat korrosionsbestandige inconelsvejste panelvægge.
  • Fjernvarmekølede slidzoner ved kedlernes riste. Installationerne er koblet direkte på fjernvarmesystemet på to linjer og tilfører 3 MW varme mere i timen på hver kedel.
  • Posefiltre: På linje 11 og 12 tilføres posefiltre i røggasrensningen for at gøre rensningen endnu mere effektiv. Linje 13 har i forvejen posefilter.
  • Styrket spildevandsrensning: Affaldsforbrændingens anlæg til rensning af spildevand bliver ombygget for at udvide kapaciteten, så det uden problemer også kan rense det vand, der kondenseres fra de nye anlæg til røggaskondensering, inden vandet ledes til kloak. Ikke alt vand fra røggaskondenseringen ledes til rensning og kloak, idet en del af vandet kan bruges som spædevand i fjernvarmesystemet.

Fakta om Fynsværket

  • Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S (FFA) består af tre affaldsfyrede enheder, som forbrænder cirka 270.000 tons affald årligt. Værkets nuværende kapacitet er 26 MW el og 70 MW varme.
  • Efter opgraderingen af anlægget bliver kapaciteten 22 MW el og 108 MW varme, og FFA forventer at forbrænde 290.000 tons affald årligt.
  • Varmeproduktionen omfatter produktionen fra røggaskondensering og el- og varmeproduktion fra udvidelse af affaldskapaciteten på ovnlinje 11 og 12 med i alt 2 ton affald per time. Samlet elproduktion efter opgradering reduceres lidt, fordi der bliver installeret dampdrevne absorptionsvarmepumper til røggaskondenseringen.

 

Kilde: B&W Vølund

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121