23948sdkhjf

Analyse: Afgiftslettelser en forudsætning for flere varmepumper

Energispareaftalen giver de store varmepumper en spæd start i fjernvarmen.

Aftalen om energibesparelser og PSO-afgift er netop faldet på plads. Begge aftaler letter vilkårene for investeringer i varmepumper, viser en ny analyse fra Tænketanken Grøn Energi.

De letter bare ikke nok, hvis de store varmepumper for alvor skal ind i fjernvarmen.

- Vi er kommet et skridt i den rigtige retning med Folketingets beslutninger i efteråret. Men hvis der er et politisk ønske om at få dem ind i fjernvarmen i større grad, kræver det også at både nettarifferne og elafgiften sænkes, for at det kan lykkes, siger Christian Holmstedt Hansen, økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme.

Afgifterne skal sænkes yderligere
Energispareaftalen fra december betyder, at fjernvarmeselskaberne nu kan regne el – og gasdrevne varmepumper med som energibesparelser, og ifølge Grøn Energi betyder det, at vejen nogle steder banes for de helt store varmepumper.

- Eldrevne varmepumper kan nogle steder konkurrere med biomasse, og det er jo rigtigt fint. Men hvis vi gerne vil udnytte varmekilder som grundvand, havvand, overskudsvarme og luft, er der behov for at sænke afgifterne yderligere, forklarer Christian Holmstedt Hansen.

Analysen fra Grøn Energi viser desuden, at forudsætningen for, at varmepumper bliver rentable, er at der er en varmekilde med en tilstrækkelig høj COP-værdi for at energisparetilskuddet rent faktisk resulterer i flere investeringer.  

Analysens resultater
Analysen Grøn Energi beskriver effekten af energisparetilskud for varmepumper til fjernvarmeproduktion på et decentralt naturgasfyret kraftvarmeværk.

Analysen finder, at muligheden for at få energisparetilskud ved etablering af varmepumper til fjernvarmeproduktion er tilstrækkeligt til at flere varmepumper end før kan konkurrere med en 1MW biomassekedel. Energisparetilskuddet kan altså have en effekt på, at der investeres i en el- eller gasdrevet varmepumpe.  

Analysen viser regneeksempler, hvor det at man nu kan få et energisparetilskud, gør at det rent økonomisk vil være mere fordelagtigt for fjernvarmeværket at installere en varmepumpe frem for en biomassekedel. Dette vil kunne øge effektiviteten i sektoren. Der er dog stadig varmepumpeprojekter, som selv med energisparetilskud, ikke vil være rentable.  

For at disse projekter kan realiseres kræver det at driftsomkostningerne kan sænkes. Da el- og brændselspriserne ikke kan styres er de tilbageværende håndtag afgifterne og tarifferne. Hvis der er et ønske om flere eldrevne varmepumper i fjernvarmen kræver det altså en sænkning af nettarifferne og/eller en sænkning af elafgiften til varme.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11