23948sdkhjf

137 millioner tilbage til varmekunderne

Energitilsynet skal blot godkende tilbagebetalingsmodellen.

Aalborg varme betaler nu 137,7 millioner kroner tilbage til varmekunderne.

De mange millioner stammer fra en uenighed helt tilbage fra 1998 omkring en kulafgift mellem Aalborg Varme A/S på den ene side og Skat på den anden. Sagen fandt sin afgørelse i december sidste år og faldt altså ud til Aalborg Kommunes varmekunders fordel.

Siden dengang har man i Aalborg Energikoncern arbejdet på at finde den bedst mulige anvendelse af millionerne for varmekunderne.

Den har man altså fundet nu, og derfor har Aalborg Varme A/S bedt Energitilsynet godkende et forslag, der betaler samtlige 137,7 millioner kroner tilbage til varmekunderne i Aalborg Kommune over de næste to år.

Hvis Energistyrelsen giver grønt lys, vil ordningen konkret betyde et prisfald på 1,40 kr. pr. m2 og m3 eksl. moms fra 1. april 2017 og to år frem – prisnedsættelsen vil give et årligt fald i varmeprisen på ca. 1000 kr. pr. år inkl. moms for et standard hus på 130m2.

- Vi har valgt denne tilbagebetalingsordning fordi vi fandt det mest rigtigt pengene gik tilbage til varmekunderne. Derudover tager vores forslag til Energitilsynet udgangspunkt i at tilbagebetale pengene over to år frem for at betale det hele på en gang, forklarer Lasse P.N. Olsen, bestyrelsesformand i Aalborg Energikoncern.

Varmeforsyningslovgivningen fastslår, at selskaber som Aalborg Varme A/S ikke må have overskud på driften – det såkaldte hvile-i-sig-selv-princip . Derfor er det op til Energitilsynet at godkende tilbagebetalingsordningen, når en tilbageførsel af denne type skal betales tilbage til varmekunderne.

Grøn omstilling
Da Aalborg Varme i december vandt sagen mod skat gik bestyrelsen i gang med at undersøge, hvilke muligheder man havde.

- Dels skal pengene bruges på nedsættelser af kundernes varmeregning her og nu. Dels kan en del af pengene bruges på at underbygge forsyningssikkerheden og den grønne omstilling, sagde Søren Gais Kjeldsen, direktør i Aalborg Energi Holding A/S dengang om mulighederne. 

Det er dog blevet til en fuld tilbagebetaling til kunderne og ikke en investering i den grønne omstilling. Men det er der en årsag til.

- Investeringen i røggaskondensering på 12 eksisterende naturgasfyrede reservelastkedler og anskaffelsen af en elkedel til Nordjyllandsværket på 30-40MW var allerede indregnet i værkets driftsbudget inden tilbageførslen, forklarer Lasse P.N. Olsen og tilføjer:

- Lige nu afventer vi anbefalingerne fra Rådet for Grøn Energi, som vi har nedsat for at finde frem til de bedst mulige løsninger frem mod den grønne omstilling af fjernvarmeproduktionen. Af samme grund er det mest fornuftigt at afvente rådets anbefalinger, inden vi lægger os fast på konkrete, grønne tiltag.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097