23948sdkhjf

Sommerens Universitarium er fuld af energi

Når årets Universitarium åbner, er der udsigt til en energisk sommer i Aalborg. Det er syvende år i træk, at Aalborg Universitet inviterer børn, voksne, familier, turister og lokale indenfor i sommereksperimentariet, hvor man kan lege sig til læring om teknik og naturvidenskab – og i år foregår det hele under overskriften ”Energi til arbejdet”.
- Energi er mange ting, og verden ville jo slet ikke eksistere uden energi. Gennem sjove eksperimenter og præsentationer prøver vi at sætte fokus på, hvor energi spiller en rolle i hverdagen. Energi i alle dens former hjælper os med at løse små og store opgaver, og samtidig er det i disse år med klimadebatten vigtigt at blive klogere på hvilke problemer, der kan opstå, hvis man ikke bruger energien med omtanke, forklarer Andy Madsen, der er AAU’s projektleder på årets Universitarium.

Lige som sidste år er det Utzon Center på Aalborgs havnefront, der lægger lokaler til begivenhederne, hvor der som altid er gratis entré. Da alle sommergæsterne og skoleklasserne havde været på besøg sidste år, vurderede arrangørerne, at man havde haft godt 30.000 besøgende, hvilket var Universitarium-rekord.

Universitarium 2009 åbner på lørdag den 27. juni kl. 11, hvor alle er velkomne til ikke blot at se og afprøve årets interaktive udstilling, men også opleve testen af en mulig evighedsmaskine og høre den prisbelønnede danske astrofysiker Henrik Svensmark fortælle om alternative årsager til klimaforandringer. Henrik Svensmark er leder af solklimaforskningen på Danmarks Rumcenter og vil tale om drivhuseffekten ud fra andre perspektiver, end vi måske er vant til. De besøgende vil hen over sommeren også kunne lære om energi ved at se blandt andet en bil, der kører på vand, og en motor, der bruger is som brændstof.

Nogle af energikilder, der måske bliver de afgørende i fremtiden, kan man blive klogere på, når Universitarium viser, hvad havets bølger kan bruges til, og hvordan man tapper energi fra solen. Hvis man for alvor vil prøve kræfter med energitemaet, er der mulighed for at teste, hvor mange hestekræfter man selv kan levere, og den energi, som en orkan rummer, kan man føle på egen krop ved Universitariums vindsimulator.

- Når vi har så mange børn på besøg, både med deres familier og senere på sommeren også med deres skoleklasser, er det vigtigt, at vi tager udgangspunkt i noget, de forstår og kan forholde sig til, og det er vigtigt, at man selv kan få lov at lege med tingene og derigennem forstå naturvidenskab og teknik. Det er også derfor, folk vender tilbage år efter år, forklarer Andy Madsen.

- Vores nysgerrige maskot er også på spil i år, hånddukken Otto, som i små videoklip er med til at stille de nødvendige spørgsmål og få de forståelige svar rundt om på udstillingen, fortæller Andy Madsen. Hånddukken er dog ikke alene om den opgave, for alle ugens syv dage er Universitarium bemandet med studerende fra Aalborg Universitet, der dagligt laver shows og står klar til at guide og forklare mere om de videnskabelige principper bag de mange energieksperimenter.

Der er gratis entré i Universitarium alle ugens dage gennem hele sommeren, og efter sommerferien er der også mulighed for guidede skoleture.

Kilde: Aalborg Universitet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109