23948sdkhjf

Stor udfordring at øge færøsk vandkraftværks kapacitet

Siden foråret har et konsortium bestående at de to selskaber sprængt en tunnel gennem 2,6 kilometer færøsk klippefjeld. Den nye tunnel skal lede vand fra vandløbene på fjeldet ned til vandkraftværket Eidisværket, som dermed får øget kapaciteten med godt ti procent.
MT Højgaard og det færøske entreprenørselskab JK Petersen har ramt plet.

Siden foråret har et konsortium bestående at de to selskaber sprængt en tunnel gennem 2,6 kilometer færøsk klippefjeld. Nu er de brudt igennem væggen på det planlagte sted ind til den eksisterende tunnel, som var målet for den nye tunnel.

- Vi har ramt lige i midten, siger entrepriseleder Rune Guldager Thomsen fra MT Højgaard.

Den nye tunnel skal lede vand fra vandløbene på fjeldet ned til vandkraftværket Eidisværket, som dermed får øget kapaciteten med godt ti procent.

Tunnelen er kileformet og snævrer sig ind til en diameter på blot 3,3 meter. Det har givet trange arbejdsbetingelser, og eftersom tunnelen også hælder nedad i fjeldet, har det været en løbende udfordring at pumpe vandet ud.

- Vi har boret og sprængt ned ad bakke, og vi hælder flere hundrede liter vand ind ved hver sprængning. Det skal op igen, for det slider meget hårdt på vores materiel, hvis vandet ikke kommer ud. Så vi har haft en stor pumpesektion, der har kørt i døgndrift, og det har været en af de største udfordringer, siger entrepriselederen.

Derudover har de også skiftet sprængstof undervejs.
- For at øge fremdriften skiftede vi til et nyt sprængstof, der ikke udleder så meget gas i tunnelen som dynamit. Det sprænger ikke på samme måde, men effekten er den samme, siger Rune Guldager Thomsen.

Tunnelen bliver taget i brug i næste måned. Da vil vandet blive ledt ned fra vandløbene gennem en række skakter, som er boret op gennem fjeldet med en boremaskine med en diameter på godt 60 centimeter. Skakterne er mellem 10 og 40 meter lange. Inden der lukkes op for vandet, skal det sidste fjeldsikring dog lige på plads.

- Vi mangler stadig at lægge de sidste materialer ind og sikre væggene med sprøjtebeton nogle få steder. Men i midten af oktober kan de roligt åbne for vandet, siger Rune Guldager Thomsen.

Kilde: MT Højgaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079