23948sdkhjf

Fjernvarme uden afbrydelser

I Århus Midtby er Bravida nu i gang med at renovere et transmissionsrør til fjernvarme på 1,1 km i en tunnel. Arbejdet betyder, at beboerne i området omkring Marselisborg uændret kan forsynes med fjernvarme, mens projekt Marselis-tunnel står på.
En tunnel under Marselisborg Boulevard skal fra 2010-2015 forbedre vejforbindelsen fra Midtbyen til Århus Havn. Inden Århus Kommune tager hul på ’sammenhængende byudvikling’ og bygger tunnelen, skal Bravida omlægge og renovere transmissionsrørene til fjernvarme. Det sker både for at føre rørene op til nye standarder og for at sikre, at beboerne får fjernvarme, som de plejer, også under anlægsarbejdet.

- Det er et omfattende projekt. Arbejdet i tunnelen kommer til at tage et halvt års tid at udføre, siger projektleder Morten Christensen fra Bravida, Distrikt Århus. Han fortsætter:

- Vi skal være færdige, inden arbejdet med tunnelen under Marselisborg Boulevard kan starte i 2010.

Århus bruger fjernvarme
I Århus er der rekordstor tilslutning til fjernvarme. Mere end 275.000 af Århus Kommunes næsten 300.000 indbyggere forsynes med fjernvarme. Bravida har taget hånd om mange rør, der flytter overskudsvarme til boliger i området. De skal uændret forsynes med varme, også mens der arbejdes på en vejforbindelse fra byen til Århus Havn.

Bemanding døgnet rundt
Morten Christensen:
- Det gamle sæt rør for varmetransmission er 50 år gammelt, over 1 km langt og ligger i en tunnel. Det er en kompleks opgave, som kræver sit af montørerne. De nye rør måler over en halv meter i diameter og pladsen i tunnelen er trang. Og svejsnin-gerne skal naturligvis udføres, så de opfylder de strengeste krav.

For fjernvarmeværker i almindelighed lægger Bravida løbende nye rør i jorden og sørger for, at rørsystemerne bliver kontrolleret og eventuelt renoveret.

- Vi har mange års erfaring med fjernvarme, og vores størrelse gør, at vi døgnet rundt kan mobilisere folk til at tage sig af eventuelle driftsproblemer eller skader, forklarer Morten Christensen.

Godt for klima og økonomi
På landsplan bruger omtrent 60 procent af landets boliger fjernvarme, som vinder stadig udbredelse, fordi den giver både klimamæssig og økonomisk balance. Lone Hansen, der er afdelingsleder hos Dansk Fjernvarme, siger: ”

- Vi oplever en stigende interesse for at udnytte den energi, som allerede er til stede i samfundet. Det er netop det, fjernvarmeværkerne gør: De leverer varme til boliger og varmt brugsvand ved at sende andres overskudsvarme videre gennem et vidt forgrenet rørsystem. Dertil kommer, at anlæggene er blevet mere effektive end for 20 år siden, og andelen af CO2-neutrale brændsler er steget markant.

Forsyning skal fungere
Selvom byens borgere kan opleve gener, fordi dele af Århus Midtby er spærret af i forbin-delse med fjernvarmearbejdet, bliver det dog i sidste ende positivt for dem. Målet er, at alting skal fungere altid, selvom der bygges - også fjernvarmen.

Kilde: Bravida

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078