23948sdkhjf

Hørning Fjernvarme: Små varmeværker kan også være med

Hørning Fjernvarme er et levende bevis på at de mindre fjernvarmeforsyninger sagtens kan være med og opnå håndgribelige reduktioner i varmetabet.
Hørning Fjernvarme har med implementeringen af dynamisk temperaturoptimering opnået en reduktion i den gennemsnitlige fremløbstemperatur på ca. 10°C. I kroner og ører har Hørning Fjernvarme realiseret en tilbagebetaling på under 12 måneder og opnået en håndgribelig reduktion i varmetabet og CO2- udledningen.

Fra statisk til dynamisk tankegang
Hørning Fjernvarme blev tidligere kontrolleret af en konstant fremløbstemperatur, hvilket sikrede et minimum af klager fra forbrugerne relateret til for lav temperatur. Den konstante fremløbstemperatur ab værk gav dog svingninger i temperaturen til forbrugerne.

Med indførslen af automatisk temperaturoptimering (Termis Temperaturoptimering) benyttes SRO-data fra fjernvarmenettet, hvilket giver det bedste grundlag for optimeringen. Allerede eksisterende målepunkter benyttes. Der tages hensyn til almindelige driftsmæssige hændelser, såsom åbning og lukning af ventiler, storforbrugernes varierende aftag, samt variationer i forbindelse med hverdage, weekender og helligdage. Driftsmæssige forstyrrelser vil ligeledes være med i beregningen, således at det rigtige billede af driften benyttes hele tiden.

Driftsikkerhed, besparelser og overblik over forbruget
Ud over den direkte besparelse, der er fulgt med varmetabet, ser driftsleder Peter Jensen også en del andre fordele, som udmønter sig i driftsforbedringer:

Hørning kører nu Termis i realtid, hvilket er ensbetydende med en løbende forbedring af den hydrauliske Termis-model. Termis realtid betyder, at Peter Jensen hele tiden kan følge med i driften af nettet. Termis betragtes som et hjælpeværktøj til SRO-anlægget, som medfører et bedre kendskab til temperatur og trykforhold i fjernvarmenettet. Denne viden kan bruges til også at optimere andre driftsparametre end temperaturen.

Temperaturoptimeringsmodulet fastholder konstant temperatur i de dele af nettet, hvor der tidligere har været problemer med svingende, lav temperatur. Peter Jensen mener, at netop dette forhold vil vise sig at være af meget større betydning, end han tidligere forventede:

- Det er i dette område alle vore temperaturproblemer tidligere har været at finde. Ved at holde dette område på konstant temperatur undgår vi klager over manglende forsyning.

Hørning forventer endvidere at skulle rykke ud sjældnere i spidslastsituationer, da optimeringsmodulet tilpasser temperaturen ud fra et ønsket maksimalt flow.

Miljøet vinder også
- I 2005, som var det sidste år hvor vi kørte med konstant fremløbstemperatur på 78°C havde vi et varmetab på 23,0% ved en produktion på 58.580 MWh. Nu har vi en gennemsnitlig fremløbstemperatur på 68,6°C og et varmetab på 20,7%. Dvs. vi har sparet ca. 10% på ledningstabet for hver grad fremløbs-temperaturen er reduceret. Værdien af denne besparelse er 485.000 kr. årligt. Og miljøet, ja det sparer vi så for 215 ton CO2 , om året, slutter Peter Jensen.

Lovpligtige energibesparelser
Fra nytår kan de Danske Fjernvarmeværker medtage besparelser i ledningsnettet som en lovpligtig energibesparelse. For Hørning Fjernvarme betyder den opnåede besparelse mere end et helt års energibesparelse og det vel at mærke efter de nye regler hvor sparekravet er blevet næsten fordoblet.


Kilde: Hørning Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079