23948sdkhjf

Støtte fra Bruxelles til CCS-udvikling

Vattenfalls projekterede demonstrationsanlæg i Jänschwalde i den tyske delstat Brandenburg til opsamling og lagring af CO2 vil modtage op mod 180 mio. euro i støtte fra EU-Kommissionen.
Pengene skal komme fra EEPR (European Energy Programme for Recovery), det europæiske genopretningsprogram for energiområdet, der blev vedtaget i juni 2009. I alt seks innovative CCS-projekter modtager støtte fra denne kilde. EU’s energikommissær, Andris Piebalgs, offentliggjorde i dag resultatet i Bruxelles, efter at medlemslandene og Europa-Parlamentet havde været inddraget i beslutningsprocessen.

- Vi er utroligt glade for det klare signal, EU hermed sender. Det viser os, at vi er på rette vej, udtaler Tuomo Hatakka, chef for Vattenfall Business Group Central Europe.

- Vi sætter pris på denne nødvendige støtte til vores demonstrationsanlæg i Jänschwalde og andre steder i Europa. Det er af afgørende betydning, at vi holder gang i videreudviklingen af CCS-teknologien. Vi har brug for flere vellykkede CCS-demonstrationsanlæg i Europa for at gøre CCS kommercielt tilgængelig i 2020 og dermed sikre en større udbredelse af teknologien i løbet af de kommende årtier. CCS er en nødvendig teknologi for både Vattenfall og samfundet, så vi er i stand til at gennemføre betydelige CO2-reduktioner, siger Bjarne Korshøj, CCS-chef i Vattenfall.

Dagens beslutning bakker op om vores CCS-demonstrationsanlæg i Jänschwalde i Brandenburg. Det er planen, at dette CCS-kraftværk skal tilsluttes elnettet i 2015. Vattenfall vurderer, at anlægsomkostningerne løber op i 1,5 mia. euro. Demonstrationsanlægget vil have en elkapacitet på omkring 385 megawatt (MW). Med en CO2-opsamling på godt 90 % kunne op mod 2,7 mio. tons om året af denne drivhusgas således blive holdt væk fra atmosfæren.

Vattenfalls ingeniører har udviklet, afprøvet og demonstreret CCS-teknologien siden 2000. Vigtige aktiviteter i Vattenfall er bl.a. oxyfuel-pilotanlægget ved Schwarze Pumpe i Tyskland, opførelsen af et forsøgsanlæg baseret på pre-combustion-teknologi i Buggenum i Holland samt planer om at udvikle et stort anlæg til CO2-opsamling i Nuon Magnum i Holland. Vi har endvidere planer om CCS-anlæg på Nordjyllandsværket efter 2020, når teknologien er blevet kommercielt levedygtig. Vattenfall har allerede fremskaffet og investeret over 200 mio. euro i udvikling af CCS-teknologi.

Kilde: Vattenfall

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125