Fra alger til biogas i Grenaa
Bioenergi: Et nyt algedyrkningsanlæg på Grenaa havn skal gøre det muligt at udvinde biogas af alger.
Med i konsortiet er Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Kattegatcentret og udviklingsprojektet Havets Hus. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.
Erhvervslivet og forskere fra Aarhus Universitet og Teknologisk Institut skal sammen drive forskningen, så resultaterne kan bruges til øget vækst og udvikling - både i Region Midtjylland og på landsplan.
Alger til Biogas i Region Midtjylland
Med 2,3 mio. kroner i ryggen fra Region Midtjyllands Vækstforum bliver ét af de første projekter i anlægget: Alger til Biogas i Region Midtjylland. Bevillingen gives til konsortiets parter og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet og Dong Energy, som sammen skal undersøge potentialet i at udvinde biogas fra alger og bruge restproduktet til gødning til økologisk planteavl.
Tilfredshed med etablering af anlæg
Seniorrådgiver Michael Bo Rasmussen, Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet, er særlig tilfreds med, at første del af algedyrkningsanlægget kan stå klar allerede om få måneder.
- Med anlægget får vi en unik mulighed for at dokumentere næsten alle forhold omkring algers vækst og dyrkning og dermed genereres viden, der gør det muligt at vurdere potentialet for at omsætte algerne til biogas og bioethanol. Danmark er et foregangsland på biogasteknologien, og teknologien udvikles fortsat. Med algedyrkningsanlægget har konsortiet AlgeCenter Danmark og den midtjyske region mulighed for at komme foran - også på ressourcesiden, siger Michael Bo Rasmussen.
Sektionsleder Peter Daugbjerg Jensen, Teknologisk Institut, hæfter sig ved, at der med det nye anlæg er skabt grundlag for udvikling af et helt nyt erhverv herhjemme baseret på en biomasse, som hidtil kun er anvendt i begrænset omfang i Danmark.
- Med den øgede fokus på udfasning af fossilt kulstof er der behov for, at vi anvender alle typer af biomasse. AlgeCenter Danmark vil med det nye anlæg have en unik basis for at fremme anvendelsen af tang og alger, som er den største uudnyttede biomasseressource i Danmark.