23948sdkhjf

Bioflis kan erstatte kul

Omkring 30 procent af det have- og parkaffald, som indsamles, kan forarbejdes til bioflis. Det kan bidrage til at sænke CO2-udledningen på landets varme- og kraftvarmeværker.
Når affaldsafgiften fjernes fra have- og parkaffald, åbner det et nyt marked for bioflis fremstillet i Danmark af rødder, træstubbe og store grene.

- Det er et lokalt produceret brændsel, som vil være væsentligt billigere og have et bedre CO2-regnskab end importeret biobrændsel, siger projektudviklingschef Martin Wittrup Hansen fra Solum Gruppen til Træ er miljø.

30 % vedvarende energi i 2020
Anders Evald, der er senior projektleder hos det uafhængige danske institut Force Technology, siger til Træ er MIljø:

- EU’s direktiv om vedvarende energi betyder, at Danmark inden 2020 skal nå op på 30 procent vedvarende energi, og vi ligger i øjeblikket på 17 procent. Der skal ske meget store ændringer på blot 11 år, og noget der hurtigt har stor effekt er at skifte fra kul til biomasse. Jo mere lokal denne biomasse er, jo bedre CO2-regnskab. I den forbindelse er bioflis af god kvalitet interessant.

Bioflis kan erstatte kul
Nogle af Danmarks største kraftværker er allerede omstillet til at fyre med halm og træ, og de vil med nogle tilpasninger også kunne benytte bioflis fra have- og parkaffald.

En række af Danmarks varme- og kraftvarmeværker, som tidligere har været rent kulfyrede, benytter allerede nu 5-10 procent biobrændsel i form af træpiller og importeret skovflis lavet af hele træstammer, og de vil med små justeringer kunne gå over til bioflis.

En lang række mindre lokale varme- og kraftvarmeværker kan umiddelbart fyre med bioflis.

På grund af den danske affaldsafgift er have- og parkaffald hidtil blevet eksporteret til især Sverige og Tyskland.

Men med ophævelsen af afgiften kan det nu betale sig at udnytte affaldet til energi i Danmark. Det skriver Træ er Miljø.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078