23948sdkhjf

Nyt jævnstrømskabel mellem Danmark og Norge

Energinet.dk og Statnett har besluttet at bygge et nyt elkabel mellem de to lande. Jævnstrømsforbindelsen vil betyde, at Danmark kan indpasse en større mængde vindkraft i elsystemet.
- Forbindelsen vil være med til at sikre en bedre udnyttelse af vindenergien i takt med udbygningen af vindkraften i Danmark. Vi kan ganske enkelt sende mere vindkraft til Norge, når det blæser meget i Danmark, og vi kan få vandkraft fra Norge, når vi ingen vind har. På den måde vil vandkraftmagasinerne i Norge kunne fungere som lager for den danske vindkraft, siger eldivisionsdirektør Torben Glar Nielsen, Energinet.dk og fortsætter:

- Derudover vil forbindelsen styrke forsyningssikkerheden og konkurrencen på elmarkedet til gavn for forbrugerne.

Derfor inviterer Jammerbugt, Vesthimmerland og Viborg kommuner nu alle til at komme med forslag og ideer til, hvordan den nye jævnstrømsforbindelse, Skagerrak 4, kan planlægges fra Bulbjerg i Jammerbugt kommune, hvor kablet kommer i land fra Norge, til Energinet.dk's jævnstrømsstation i Tjele i Viborg kommune, hvor kablet forbindes med elnettet i Danmark. Det skriver Energinet.dk.

Den fjerde forbindelse
Der er i dag tre elforbindelser mellem Danmark og Norge med en samlet kapacitet på ca. 1.000 megawatt, (MW). Med Skagerrak 4 øges kapaciteten med 700 MW til 1.700 MW.

På baggrund af borgernes forslag vil kommunerne forsætte arbejdet, som skal munde ud i et konkret forslag til linjeføringen. Der vil senere på året blive gennemført en anden offentlighedsfase, hvor der bl.a. vil blive holdt borgermøder.

Skagerrak 4 ventes i drift i 2014 under forudsætning af de respektive energiministres godkendelse og de nødvendige myndighedstilladelser.

Skagerrak 4-forbindelsen bliver ca. 240 km lang, og består desuden af to stationsanlæg i Kristianssand i Norge og i Tjele, hvor Energinet.dk allerede ejer de arealer, der er nødvendige for at udbygge stationen.

Landkablet bliver ca. 12 km langt i Norge og ca. 90 km langt i Danmark.

Søkablet bliver ca. 140 km langt.
Projektet har et forventet samlet anlægsbudget på ca. 2,8 mia. kr.

Den danske del af investeringen ventes at blive ca. 1,5 mia. kr. inkl. landanlæggene i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078